
عصب کشی دندان (درمان ریشه) چیست؟ | عوارض، مراحل، قیمت 1400+ فیلم
مطالعه این مطلب 8 دقیقه زمان نیاز دارد
چکیده مطلب
آیا از درد دندان رنج می برید؟ آیا از روش های درمانی آن اطلاع دارید؟ آیا درباره عصب کشی دندان چیزی شنیده اید؟ آیا دندانپزشک به شما گفته است که به عصب کشی دندان نیاز دارید؟ اگر چنین است، شما تنها نیستید. سالانه میلیون ها دندان با عصب کشی درمان و حفظ می شوند. در این مطلب عصب کشی دندان و اینکه چگونه می تواند درد دندان را تسکین داده و لبخند را نجات دهد را با جزئیات توضیح می دهیم.
عصب کشی دندان چیست؟
عصب کشی دندان، درمانی می باشد که برای از بین بردن باکتری ها از کانال ریشه آلوده، جلوگیری از عفونت مجدد دندان و نجات دندان طبیعی طراحی شده است. وقتی دندانی تحت عصب کشی قرار می گیرد، پالپ ملتهب یا عفونی برداشته شده، داخل دندان با دقت تمیز و ضد عفونی می شود و سپس با موادی پر می گردد.
انواع عصب کشی دندان
هر دندان یک و یا چند ریشه داشته که کانال های دندانی متفاوتی دارند. با توجه به اینکه نوع دندان در عصب کشی کدام است، تعداد این کانال ها فرق می کنند.
-
عصب کشی تک کانال
این نوع درمان معمولا برای دندان های جلویی مورد استفاده قرار می گیرند.
-
عصب کشی دو کاناله
در این روش دندان های آسیای کوچک فک بالا و پایین که دو کانال دارند، تحت درمان قرار می گیرند.
-
عصب کشی چهار کاناله
در این روش دندان هایی که دارای تعداد کانال بیشتری هستند، مورد درمان قرار می گیرند. در این شرایط حتما باید دندانپزشک دارای تخصص کافی باشد، زیرا در صورت جا افتادن حتی یک کانال، عصب کشی با شکست رو به رو می شود و بیمار را با عوارض بعد از درمان رو به رو خواهد کرد. این مشکلات می تواند حتی در مدت زمان طولانی تری رخ داده و شرایط را برای کشیدن دندان فراهم کنند.
هزینه عصب کشی دندان سال 1400
به طور کلی عصب کشی و ترمیم دندان طبیعی هزینه کمتری نسبت به جایگزینی آن دارد. هزینه بسته به شدت مشکل و آسیب دیدگی دندان متفاوت است. درمان دندان های مولر مشکل تر است و هزینه معمولاً بیشتر است. همچنین قیمت نهایی به تحت پوشش بیمه قرار گرفتن یا نگرفتن، بستگی دارد. جهت انجام مشاوره و اطلاع از قیمت نهایی می توانید به کلینیک دندانپزشکی دکتر جوادیان مراجعه کنید.
علل نیاز به عصب کشی

دلایل متعددی برای عفونت و یا التهاب وجود دارند که عبارتند از:
- پوسیدگی عمیق
- تکرار روش های درمانی روی دندان
- ترک یا شکستگی در دندان
- صدمه به دندان می تواند باعث آسیب پالپ شود حتی اگر دندان دچار شکستگی و یا ترک نشده باشد.
علائم نیاز به عصب کشی دندان
چند علامت وجود دارد که به این معنی است که شما ممکن است به عصب کشی نیاز داشته باشید:
- درد شدید زمان جویدن یا گاز گرفتن
- جوش روی لثه
- دندان خرد شده یا ترک خورده
- حساسیت دندان به سرما یا گرما
- لثه های متورم یا حساس
- پوسیدگی عمیق یا تیره شدن لثه
مزایای عصب کشی دندان
عصب کشی دندان مزایای زیادی دارد که شامل موارد زیر می باشد:
- نجات دندان
- بهبود جویدن
- افزایش قدرت گاز گرفتن
- ظاهر طبیعی
- از سایر دندان ها در برابر ساییدگی و فشار زیاد محافظت می کند.
مراحل عصب کشی دندان

درمان ریشه اغلب می تواند در یک یا دو ویزیت انجام شود و شامل مراحل زیر است:
- دندانپزشک با استفاده از رادیوگرافی توسط اشعه ایکس، دندان را بررسی کرده و از آن عکس برداری می کند.
- قبل از شروع جراحی از بی حسی موضعی استفاده می کند.
- پس از بی حس شدن دندان، دندانپزشک یک ورق محافظ کوچک به نام سد دندانی را روی ناحیه قرار می دهد تا دندان را جدا کرده و در طول عمل تمیز و عاری از بزاق نگه دارد.
- دندانپزشک در تاج دندان یک سوراخ ایجاد می کند. برای تمیز کردن محفظه پالپ و کانال های ریشه و شکل دادن به محل برای پر کردن، از ابزارهای بسیار کوچکی استفاده می شود.
- پس از تمیز کردن و شکل دادن به محل، دندانپزشک کانال های ریشه را با یک ماده زیست سازگار، معمولاً یک ماده شبیه لاستیک همراه با چسب سیمان پر می کند تا از بسته شدن کامل کانال های ریشه اطمینان حاصل شود. در بیشتر موارد، یک مواد پر کننده ی موقتی برای بستن سوراخ قرار می گیرد. این مواد موقت توسط دندانپزشک قبل از ترمیم دندان برداشته می شود.
- در ویزیت دوم دندانپزشک تاج یا روکش را روی دندان قرار می دهد تا از آن محافظت کرده و به عملکرد کامل خود بازگردد.
- اگر دندان فاقد ساختار کافی برای نگه داشتن روکش در محل خود باشد، دندانپزشک ممکن است یک پست در داخل دندان قرار دهد.
طول عمر دندان عصب کشی شده
به طور معمول دندان های عصب کشی شده از سایر دندان های طبیعی ضعیف تر هستند. پس از عصب کشی دندان، ممکن است فقط 10-15 سال دوام بیاورد. با این حال راه هایی وجود دارد که به دندان کمک می کند تا آخر عمر باقی بماند. یکی از این راه ها نصب تاج روی دندان است که باعث استحکام و دوام بیشتر دندان می شود. همچنین می توانید هر شش ماه یک بار برای بررسی وضعیت دندان ها به دندانپزشکی مراجعه کنید. محافظت از این دندان در برابر عفونت و آسیب بیشتر بسیار مهم است، بنابراین حتما بهداشت دهان و دندان خود را نیز رعایت کنید.
عصب کشی دندان شیری کودکان
عصب کشی دندان یک روش ایمن و موثر برای جلوگیری از بسیاری از انواع درد دندان و جلوگیری از از دست دادن دندان در اثر پوسیدگی یا آسیب است. اما اگر استفاده از عصب کشی دندان برای کودک خردسال شما توصیه شود، ممکن است از خود بپرسید که آیا به هر حال آن دندان شیری چند سال دیگر نمی افتد؟
این درست است، دندان های اولیه (شیری) معمولاً بین سنین 6 تا 12 سال می افتند. با این حال دلایل خوبی وجود دارد که سعی می شود دندان های شیری را تا آنجا که ممکن است با عصب کشی دندان حفظ کنیم، نه اینکه به سادگی دندان هایی را که در اثر ضربه یا عفونت آسیب دیده اند، بکشید.
دندان های شیری عملکرد های مشابهی با دندان های بزرگسال دارند و دندان از دست رفته در هر سنی می تواند مشکلاتی در گفتار و غذا خوردن ایجاد کند. دندان های شیری نقش مهم دیگری نیز دارند، آن ها به عنوان راهنما هایی برای قرار گیری مناسب دندان های دائمی عمل می کنند. بدون داشتن دندان های اولیه برای هدایت آن ها، دندان های دائمی به شکل کج ظاهر می شوند و اغلب به دلیل فضای ناکافی، نامرتب می شوند که بعداً نیاز به درمان ارتودنسی پیدا می کنند.
عصب کشی دندان در بارداری
واقعیت این است که بارداری به خودی خود می تواند مشکلات دندانی ایجاد کند و بسیاری از زنان تا زمانی که باردار نشده اند متوجه نمی شوند که به عصب کشی نیاز دارند. خوشبختانه درمان ریشه به طور کلی در دوران بارداری بی خطر تلقی می شود.
تعیین اینکه آیا بیمار نیاز به درمان کانال ریشه بدون رادیوگرافی دندان دارد، غیرممکن است. در حالی که انجمن بارداری توصیه می کند که زنان باردار از تمام اشعه های ایکس غیر ضروری اجتناب کنند، به دندانپزشک خود اطلاع دهید که باردار هستید و او اقدامات احتیاطی را انجام می دهد تا خطر را به حداقل برساند.
اگرچه عصب کشی دندان خطرات کمی برای جنین در حال رشد ایجاد می کند، اما برخی از زمان های بارداری برای درمان ایده آل تر از سایر موارد است. در صورت امکان، سعی کنید عصب کشی دندان خود را برای سه ماهه دوم برنامه ریزی کنید. سه ماهه اول به طور کلی پر خطرترین محسوب می شود و در سه ماهه سوم ممکن است دراز کشیدن روی صندلی دندانپزشکی بسیار سخت باشد.
بی حسی موضعی برای رشد جنین هیچ خطری ندارد و با اپی نفرین (مانند بوپیواکائین، لیدوکائین، مپیواکائین) می تواند در دوران بارداری استفاده شود.
برای کاهش خطر عفونت که ممکن است به جنین سرایت کند، مصرف آنتی بیوتیک لازم است. قبل از عصب کشی دندان با پزشک متخصص زنان و دندانپزشک خود مشورت کنید تا در مورد اینکه کدام دارو ها برای شما و جنینتان بهتر عمل می کنند ،صحبت کنید.
درد عصب کشی دندان
بسیاری از روش های عصب کشی ریشه که برای تسکین درد دندان ناشی از التهاب یا عفونت پالپ انجام می شوند، با استفاده از تکنیک های مدرن و بیهوشی صورت می گیرند که بدون درد هستند.
در چند روز اول پس از درمان، دندان ممکن است احساس حساسیت کند، به خصوص اگر قبل از عمل درد یا عفونت وجود داشته باشد. این ناراحتی را می توان با داروهای بدون نسخه یا با نسخه از بین برد. دستورالعمل های دندانپزشک خود را با دقت انجام دهید. اگر تا مدتی بعد از عصب کشی ریشه درد شدید یا دردی دارید که بیش از چند روز طول بکشد، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
عوارض عصب کشی دندان

عوارض این درمان می توانند شامل موارد زیر باشند:
- پس از انجام عصب کشی، دندان شکننده می شود اما می توان آن را با تاج پرسلن تقویت کرد.
- روش درمان عصب کشی دندان بسیار گران تر از کشیدن دندان است. هنگامی که از دندان درد بسیار ناتوان کننده ای رنج می برید، می توانید از عصب کشی دندان و یا کشیدن آن استفاده کنید و درمان با کشیدن دندان بدون اینکه نیاز زیادی به پول داشته باشد، درد شما را تسکین می دهد.
- روش عصب کشی دندان بسیار پیچیده تر از کشیدن دندان است. در حقیقت تکمیل این روش چند ساعت طول می کشد و حتی ممکن است به چندین جلسه نیاز داشته باشد. کشیدن دندان بسیار ساده تر است و تنها در عرض چند دقیقه، شما را از درد رها می کند.
- در برخی موارد ممکن است دندان نیاز به عصب کشی مجدد داشته باشد. این موارد عبارتند از:
- ضربه جدید
- پوسیدگی عمیق
- شل شدن، ترک خوردن یا شکستگی پرشدگی می تواند باعث ایجاد عفونت جدید در دندان شود.
- در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است کانال های بسیار باریک یا خمیده ای را نیز بیابد که در مراحل اولیه قابل درمان نیستند.
- عصب کشی دندان می تواند به دلایل مختلفی موفقی آمیز نباشد. این دلایل عبارتند از:
- زمانی که ریشه ی دندان به درستی پاک سازی نشده باشد.
- خرابی تاج
- خرابی مواد پر کننده ی ریشه
- هر چیزی که باعث عفونت دندانی که قبلاً تحت درمان ریشه قرار گرفته است، شود. ریشه عفونی می تواند سایر دندان ها را تحت تاثیر قرار دهد.
مراقبت های پس از عصب کشی دندان
پس از عصب کشی دندان، مانند سایر جراحی ها مراقبت هایی لازم است تا بهبودی سریع تر حاصل شود. مراقبت های بعد از عصب کشی دندان عبارتند از:
- پس از عصب کشی سعی کنید غذاهای نرم بخورید که نیاز به جویدن کمی دارند، مانند ماست، تخم مرغ و ماهی.
- از خوردن غذاهای سفت یا داغ که ممکن است به دندان شما آسیب برساند خودداری کنید.
- برخی از دندانپزشکان توصیه می کنند تا چند ساعت غذا نخورید زیرا به دلیل بی حسی در دهان ممکن است گونه یا زبان خود را گاز بگیرید.
- پس از درمان عصب کشی دندان مسواک بزنید و نخ دندان بکشید، مگر اینکه دندانپزشک به شما دستور دیگری داده باشد.
- پیشنهاد می شود پس از عصب کشی دندان سیگار نکشید زیرا این کار خطر نیاز به انجام مجدد این عمل را زیاد می کند. در حقیقت افراد سیگاری دو برابر افراد دیگر نیاز به عصب کشی دندان پیدا می کنند و هرچه طول مدت مصرف سیگار طولانی تر باشد این نیاز بیشتر افزایش می یابد.
- در چند روز اول پس از عصب کشی برخی از بیماران حساسیت، تورم یا التهاب را تجربه می کنند که می توانند با مصرف دارو هایی که دندانپزشک توصیه کرده است و استفاده از کمپرس یخ به بهبود این علائم كمک كرد.
- واکنش به داروی بی حسی می تواند از علائم پس از جراحی در برخی بیماران باشد که پس از بروز آن باید با دندانپزشک تماس بگیرید.
آناتومی دندان
عصب کشی یکی از روش های درمان ریشه است. برای درک عصب کشی دندان، دانستن اطلاعاتی در مورد آناتومی دندان کمک می کند. در داخل دندان زیر مینای سفید یک لایه سخت به نام عاج و یک بافت نرم به نام پالپ وجود دارد. پالپ شامل رگ های خونی، اعصاب و بافت همبند است و بافت های سخت اطراف دندان را در حین رشد ایجاد می کند.
پالپ از تاج دندان تا نوک ریشه گسترش می یابد و به بافت های اطراف ریشه متصل می شود و در رشد و نمو دندان اهمیت دارد. با این حال هنگامی که یک دندان کاملاً بالغ می شود، می تواند بدون پالپ زنده بماند زیرا تغذیه دندان توسط بافت های اطراف آن ادامه می یابد.
سوالات متداول
-
اگر عصب کشی دندان انجام ندهیم چه اتفاقی می افتد؟
در صورت عدم درمان، عفونت در دندان می تواند به سایر نقاط بدن سرایت کند و در برخی موارد می تواند باعث ایجاد بیماری جدی شود و حتی زندگی را تهدید کند. در صورت نیاز به عصب کشی، پالپ عفونی شده در دندان باید برداشته شود.
-
آیا بعد از عصب کشی دندان سیاه می شود؟
گاهی اوقات بعد از عصب کشی، دندان کمی تغییر رنگ می دهد یا لکه هایی به نام لکه های داخلی ایجاد می شود، جایی که دندان از داخل خونریزی می کند و قسمت داخلی دندان زرد یا تیره می شود. خوشبختانه دندان را می توان از طریق روش های زیبایی دندانپزشکی مانند بلیچینگ سفید کرد.
-
آیا می توان بعد از عصب کشی رانندگی کرد؟
اکثر روش های درمان ریشه با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شوند و تنها نواحی تحت عمل جراحی در طول عمل بی حس می شوند. این بدان معناست که شما در طول عمل بیدار و هوشیار هستید و می توانید مانند حالت عادی پس از اتمام عمل رانندگی کنید.
-
عصب کشی ریشه به چند بار مراجعه به دندانپزشکی نیاز دارد؟
اکثر عصب کشی ها را می توان در یک تا دو نوبت انجام داد. نوبت اول زمانی است که پالپ آلوده برداشته می شود. دومین نوبت زمانی است که دندان با تاج یا روکش پوشانده می شود تا از عفونت جلوگیری شود. هر جلسه تقریباً 90 دقیقه طول می کشد.
-
چه زمانی برای عصب کشی دندان دیر است؟
منتظر ماندن بیش از حد برای عصب کشی دندان می تواند اغلب منجر به از دست دادن دندان شود. این به طور کلی زمانی اتفاق می افتد که ریشه دندان عفونی به مدت طولانی درمان نشود و منجر به از بین رفتن استخوان شود. در بسیاری از مواقع با خرابی شدید دندان ممکن است برای عصب کشی دیر باشد و دندان باید کشیده شود.
-
آیا می توان قبل از عصب کشی دندان غذا خورد؟
شما می توانید قبل از درمان عصب کشی دندان به طور معمول غذا بخورید و اکثر دندانپزشکان حتی به بیماران اجازه می دهند تا 1 ساعت قبل از عمل غذا بخورند. با این حال مانند تمام روش های درمان مشکلات دهان و دندان باید قبل از انجام عمل، دندان های خود را مسواک کنید.
-
آیا عصب کشی دندان بهتر است یا کشیدن آن؟
همیشه بهتر است لبخند سالم و طبیعی را تا آنجا که ممکن است حفظ کنید و با کمک عصب کشی دندان می توان این کار را انجام داد. کشیدن و سپس جایگزینی دندان منجر به نیاز به درمان و روش های بیشتری می شود و حتی می تواند بر دندان های مجاور و لثه های نگهدارنده ی آن ها تأثیر بگذارد.
-
آیا می توان برای عصب کشی دندان از بیهوشی عمومی استفاده کرد ؟
به طور کلی اکثر دندانپزشکان بی حسی موضعی را برای عصب کشی دندان انتخاب می کنند، با این حال گزینه بیهوشی عمومی می تواند با توجه به شرایط بیمار و پیشنهاد دندانپزشک انجام شود.
-
آیا عصب کشی دندان را می کشد؟
عصب کشی دندان را نمی کشد و پس از تکمیل عصب کشی، دندان قادر به عملکرد طبیعی خود خواهد بود. این روش اعصاب داخل دندان را حذف می کند اما به طور کلی این عصب ها عملکرد بسیار کمی در دندان کاملاً شکل گرفته دارند.
-
عصب کشی چگونه دندان را نجات می دهد؟
تا زمانی که دندان را ترمیم نکرده اید، نباید با آن غذا بجوید یا گاز بگیرید. دندان بازسازی نشده مستعد شکستگی است، بنابراین باید در اسرع وقت برای ترمیم کامل به دندانپزشک خود مراجعه کنید. پس از ترمیم، عملکرد دندان مانند سایر دندان ها ادامه می یابد و در واقع دندان نجات داده می شود.
-
آیا می توان همه ی دندان ها را عصب کشی کرد؟
اکثر دندان ها قابل درمان هستند. گاهی اوقات دندان را نمی توان نجات داد زیرا کانال های ریشه در دسترس نیستند، ریشه به شدت شکسته شده است، دندان از استخوان مناسب برخوردار نیست و یا قابل ترمیم نمی باشد. با این حال پیشرفت های انجام شده در دندانپزشکی امکان نجات دندان هایی را که حتی چند سال پیش از بین رفته بودند را ممکن می سازد.
-
آیا بعد از عصب کشی دندان به تاج احتیاج دارد؟
نیاز به تاج بعد از عصب کشی بستگی زیادی به محل قرارگیری دندان در دهان دارد. دندان ها ی عقب دهان مانند دندان های آسیاب که عمل جویدن را انجام می دهند عموماً به تاج نیاز دارند و دندان های نیش که عمل جویدن را انجام نمی دهند معمولا نیاز به تاج ندارند.