چکیده مطلب
یکی از سوالاتی که برای تمام افرادی که برای جایگزینی یک و یا چند دندان از دست رفته در خود، درمان ایمپلنت را انتخاب می کنند، پیش می آید، این است که طول عمر ایمپلنت چقدر است؟
این ماندگاری به چه مواردی بستگی دارد؟
چه عواملی سبب کاهش طول عمر آن می شوند؟
چه راهکارهایی برای افزایش ماندگاری آن وجود دارد؟
در این مطلب مختصر و مفید قصد داریم تا اطلاعات جامعی در رابطه با دوام و ماندگاری این روش درمانی بیان کنیم، پس همراه با ما باشید.
آیا ماندگاری ایمپلنت برای همه افراد یکسان می باشد؟
اینکه طول عمر و ماندگاری این درمان برای هر فرد چقدر می باشد، تحت تاثیر عواملی است که در ادامه مقاله به آن ها اشاره کرده ایم. با این حال باید بدانید که قبل از شروع به درمان باید با یک ایمپلنتولوژیست یا متخصص ایمپلنت مشورت داشته و تحت معاینه قرار بگیرید تا ایشان بیان کنند که آیا شرایط انجام این درمان را دارید و یا خیر.
طول عمر ایمپلنت دندان
از آنجایی که سه جزء وجود دارد که از نظر فنی یک ایمپلنت دندانی را تشکیل میدهند، بنابراین این اجزای مختلف باید در هنگام تعیین مدت زمان ماندگاری ترمیم با پشتیبانی از ایمپلنت در نظر گرفته شوند.
در بیشتر موارد، پست ایمپلنت طولانیترین دوام را دارد، زیرا با استخوان فک جوش میخورد و مستقیماً در معرض مواردی قرار نمیگیرد که میتوانند باعث آسیب شوند.
معمولا میانگین طول عمر یک پست ایمپلنت دندانی حدود 25 سال یا بیشتر می باشد و گاها می تواند دائمی باشد.
با این حال، دو جزء دیگر، اباتمنت و پروتز، بیشتر در معرض آسیب هستند و ممکن است در نهایت نیاز به تعویض داشته باشند.
در رابطه با تاج دندان قرار گرفته روی پروتز، احتمالا هر 10 تا 15 سال یک بار نیاز به تعویض خواهد داشت، زیرا نیروهای ثابت جویدن و گاز گرفتن در نهایت سطح بیرونی را از بین می برند.
عوامل موثر بر طول عمر ایمپلنت دندان
دوام این روش درمانی می تواند تحت تاثیر مواردی قرار داشته باشند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
-
تجربه و مهارت متخصص ایمپلنت
اینکه پزشک مورد نظر شما دارای چه میزان تجربه و مهارت می باشد، یکی از مهمترین مسائلی است که در طول عمر و ماندگاری این درمان اثرگذار خواهد بود. به طور کلی ایمپلنت ها در انواع و سایز های متنوعی وجود دارند که تنها یک ایمپلنتولوژیست باتجربه و متبحر می تواند با یک انتخاب درست در افزایش دوام آن نقش داشته باشد.
یکی دیگر از مواردی که دندانپزشک در نظر می گیرد، این است که میزان تراکم و ارتفاع استخوان فک بیمار چقدر است. همانطور که بیان شد، پایه ایمپلنت درون استخوان فک قرار داده شده و با آن جوش می خورد، پس در صورت عدم داشتن تراکم استخوان کافی، نتیجه درمان موفقیت آمیز نخواهد بود. دندانپزشک متبحر به این موضوع آگاه بوده و در صورت لزوم پیوند استخوان فک را برای بیمار انجام خواهد داد. -
برند و نوع آن
هر تولید کننده و سازنده ایمپلنتی، یک نوع پوشش خاصی را برای سطح پایه ایمپلنت خود در نظر گرفته است که می تواند به فرایند جوش خوردن آن به استخوان فک کمک کند. هرچه تکنولوژی پیشرفته تری برای آن انجام شده باشد، بدان معنا می باشد که استحکام آن در استخوان فک بیشتر و در نتیجه ماندگاری آن بالاتر خواهد بود. به همین علت است که کیفیت برند مورد نظر تاثیر قابل توجهی در دوام و ماندگاری این روش درمانی خواهد داشت. امروزه بهترین برند های ایمپلنت، مارک های سوئیسی، کره ای و آمریکایی می باشند. -
شرایط بیمار قبل از شروع درمان
شرایط خود بیمار قبل از شروع درمان نیز در طول عمر این روش درمانی بی تاثیر نمی باشد. سن و سال، میزان تراکم استخوان فک و همچنین وضعیت بافت لثه از مواردی هستند که می توانند نقش موثری در دوام ایمپلنت دندان داشته باشند. برای اینکه طول عمر بالایی از این روش انتظار داشته باشید، لازم است که در ابتدا بررسی نمایید که آیا کاندیدای مناسبی برای انجام آن هستید و یا خیر. در اکثر مواقع متخصص به رفع مشکلات پیش از کاشت ایمپلنت پرداخته و گاهی اوقات نیز روش درمان دیگری را به فرد پیشنهاد خواهد داد. -
محل کاشت
اینکه ایمپلنت دندان شما در کدام قسمت از فک قرار می گیرد، در موفقیت نهایی این درمان اثر بسزایی دارد. با توجه به تحقیقات انجام شده، می توان بیان کرد که در فک پایین موفقیت بیشتر از فک بالا می باشد. -
مراقبت از وضعیت دهان و دندان
اینکه فرد چگونه از ایمپلنت خود مراقبت می کند و نحوه رعایت بهداشت دهان و دندان او به چه صورت می باشد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، جرم ها در اطراف ایمپلنت تجمع یافته و سبب تحلیل استخوان فک می شوند.
عوامل کاهش دهنده عمر ایمپلنت
موارد زیر می توانند در کاهش دوام این روش درمانی نقش داشته باشند:
-
عدم بهداشت دهان و دندان
بهداشت دهان و دندان به همان اندازه که برای دندان های واقعی شما مهم است، برای ایمپلنت ها نیز مهم می باشد. تجمع پلاک می تواند منجر به بیماری لثه گردد که ممکن است تا به لثه و استخوان فک آسیب برساند. تجمع پلاک ها و باکتری ها در اطراف آن سبب بروز پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه می شوند که به مرور مشکلاتی را برایتان به همراه خواهند داشت. -
استعمال سیگار و دخانیات
مشخص شده است که ایمپلنت های دندانی در افرادی که سیگار می کشند، میزان موفقیت کمتری دارند. در حقیقت، برخی از تحقیقات منابع معتبر نشان میدهند که میزان شکست کلی ایمپلنت در افراد سیگاری 11 درصد است، در حالی که این میزان برای افراد غیرسیگاری 5 درصد می باشد.
سیگار کشیدن ممکن است باعث شکست ایمپلنت شود، زیرا می تواند در جریان خون در ناحیه آسیب دیده اختلال ایجاد کرده و بر روند بهبود تأثیر منفی بگذارد. -
برخی از عادات رفتاری نادرست
عاداتی از جمله دندان قروچه، جویدن یخ و ... می توانند سبب آسیب دیدگی ایمپلنت دندانی شما گردند. -
مصرف بیش از حد مواد غذایی شیرین
مصرف بیش از حد قند یا کربوهیدرات های تصفیه شده نیز باعث رشد و گسترش پلاک می شوند که می توانند رشد باکتری های مضر را تسریع کنند. این اتفاق می تواند احتمال شکست ایمپلنت در مراحل بعدی را افزایش دهد.
علل عمر طولانی ایمپلنت
از دلایل ماندگاری بالای این روش درمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جنس ایمپلنت از تیتانیوم می باشد که یکی از مستحکم ترین و قوی ترین فلزات روی کره زمین است. آلیاژ های ایمپلنت خورده نشده و به همین دلیل است که موفقیت این درمان حدود 99 درصد بیان می شود.
- ایمپلنت دچار پوسیدگی نمی شود، زیرا باکتری ها نمی توانند به تیتانیوم نفوذ کنند. البته این در حالی است که تاج و پروتز قرار گرفته روی پایه ایمپلنت همانند دندان های طبیعی ممکن است تا با پوسیدگی روبرو باشد.
- تیتانیوم نسبت به شکستگی بسیار مقاوم می باشد، در حدی که می توان آن را از ریشه های دندان طبیعی نیز قوی تر در نظر گرفت. با این وجود مشکلاتی مانند شکستگی و ترک خوردگی برای تاج دندان نیز وجود دارد.
آیا ایمپلنت عمر طولانی تری نسبت به دندان طبیعی دارد؟
در صورتی که بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت شود، پایه تیتانیومی ایمپلنت دچار پوسیدگی، شکستگی و آسیب دیدگی نخواهد شد که به همین دلیل می توان طول عمر آن را از دندان طبیعی بالاتر در نظر گرفت. البته در رابطه با پروتز و تاج دندان قرار گرفته روی پایه ایمپلنت باید بیان کرد که ماندگاری آن همانند دندان طبیعی خواهد بود.
چگونه طول عمر ایمپلنت دندانم را افزایش دهم؟
در صورت رعایت نکات و اقدامات زیر می توان طول عمر و ماندگاری این روش درمانی را افزایش داد:
-
رعایت بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان هنگام کاشت ایمپلنت بسیار مهم است. شما باید حداقل روزی دو بار مسواک بزنید و روزانه دوبار از نخ دندان استفاده داشته باشید. -
توجه به چکاپ دندانپزشکی
برای دوام ایمپلنت دندانی خود لازم است تا حدود هر 6 ماه یک بار برای ویزیت و چکاپ به کلینیک دندانپزشکی مراجعه داشته باشید. مراجعه مداوم این امکان را برای شما فراهم می کند که مشکلات جزئی دندانی شما قبل از اینکه آسیبی جدی به پروتز و یا ایمپلنت دندانی وارد کنند، رفع گردند. -
عدم استعمال دخانیات
باید بدانید که حدود یک الی دو هفته قبل از انجام این درمان، فرد اجازه استعمال دخانیات و سیگار کشیدن را نخواهد داشت. دلیل آن این است که نیکوتین موجود در سیگار با ورود به جریان خون می تواند عفونت های لثه را به همراه داشته باشد و مانع از جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک گردد. با ترک کردن و یا محدود کردن مصرف دخانیات می توانید سبب افزایش دوام و ماندگاری این روش درمانی در خود شوید. -
عدم استفاده از دندان ها به عنوان ابزار
شما نباید از دندان های خود به عنوان ابزار استفاده کنید. به عنوان مثال درب قوطی را با دندان هایتان باز نکنید.
چه زمانی نیاز به تعویض ایمپلنت خواهد بود؟
به طور کلی زمانی نیاز به تعویض ایمپلنت خواهید داشت که اباتمنت و یا پروتز دندان شما دچار فرسودگی و آسیب دیدگی شده باشند.
در حالی که بیان شد این موارد می توانند تا حدود 10 الی 15 سال دوام داشته باشند، اما مواردی می توانند سبب شوند تا نیاز به این تعویض در مدت زمان زودتری صورت گیرد. به عنوان مثال فردی که به دندان قروچه مبتلا می باشد، احتمالا به تاج دندان خود آسیب وارد خواهد کرد.
عوامل دیگری مانند بهداشت دهان نیز می توانند بر طول عمر ترمیم ایمپلنتی تأثیر بگذارند. اگر چه ایمپلنت ها از مواد دندانی با کیفیتی ساخته می شوند که تحت تأثیر پوسیدگی دندان قرار نمی گیرند، اما لثه های اطراف این پروتزها همچنان می توانند تحت تأثیر بیماری لثه قرار گیرند. بیماری لثه باعث ملتهب شدن لثه ها شده و حتی می تواند باعث دور شدن آن ها از ترمیم گردد. این مورد نه تنها ظاهر ایمپلنت شما را خراب میکند، بلکه باعث میشود باکتریهای بیشتری وارد لثه شده و عفونت را پیش ببرند. در موارد شدید بیماری لثه، باکتری می تواند باعث زوال استخوان فک و افزایش خطر شکست ایمپلنت گردد. به طور کلی مواردی که سبب تعویض این قطعه می شوند، عبارتند از:
- عفونت اطراف ایمپلنت
- آسیب عصبی
- شل شدن و یا افتادن ایمپلنت
- مشکلات ناگهانی سینوسی
- شکستن ایمپلنت
کلام آخر
به طور کلی، ایمپلنت های دندانی در مقایسه با سایر گزینه های جایگزینی دندان ماندگاری بسیار بالایی دارند. در صورت مراقبت، ایمپلنت دندان می تواند حدود 25 سال و احتمالاً بیشتر دوام بیاورد. با این حال، پروتزهای تحت حمایت ایمپلنت معمولاً فقط حدود 10 تا 15 سال دوام میآورند و زمانی که فرسوده شوند یا آسیب ببینند، نیاز به تعویض دارند. هنگامی که این اتفاق می افتد، دندانپزشک به طور کلی می تواند پروتز را تنها بدون نیاز به برداشتن ایمپلنت جایگزین کند. پست ایمپلنت تنها در صورتی نیاز به برداشتن دارد که با استخوان اطراف ترکیب نشود یا شکسته شود.
سوالات متداول
-
چه زمانی تنها به ترمیم ایمپلنت دندان پرداخته می شود؟
تا زمانی که پست ایمپلنت شما هنوز به استخوان چسبیده باشد و استخوان در اثر بیماری شدید لثه آسیبی ندیده باشد، دندانپزشک احتمالا فقط به ترمیم دندان خواهد پرداخت.
با برداشتن پروتز از قطعه اباتمنت به راحتی می توان این کار را انجام داد. در برخی موارد، اباتمنت نیز ممکن است همزمان با پروتز تعویض شود. با این حال، خود پست ایمپلنت در جای خود باقی خواهد ماند. این اقدام در اکثر موارد بی درد، سریع و راحت صورت می گیرد. -
آیا محل قرار گیری ایمپلنت تاثیری در ماندگاری آن دارد؟
ایمپلنت های پشت دهان فشار جویدن بیشتری نسبت به ایمپلنت های جلویی دارند، بنابراین ماندگاری بالاتری نیز خواهند داشت. -
چرا ایمپلنت های دندانی شکست می خورند؟
حتی اگر تمام تلاش خود را برای مراقبت از ایمپلنت انجام دهید، چند دلیل وجود دارند که باعث شکست آن می شوند.
افرادی که شرایط پزشکی خاصی مانند دیابت، آرتریت روماتوئید، سرطان و غیره دارند، بیشتر در معرض خطر شکست ایمپلنت دندان هستند. عادات بد دندانی همچنین می توانند منجر به بیماری لثه شوند که می توانند باعث از کار افتادن ایمپلنت شما گردند.
اما اجازه ندهید که بیش از حد نگران شکست ایمپلنت دندان باشید. میزان موفقیت این درمان حدود 99 درصد است، بنابراین ایمپلنت باید بهبود یابد و به خوبی عمل کند. -
چگونه بفهمم که نیاز به تعویض ایمپلنت دندان قدیمی خود را دارم؟
ممکن است هرگز نیازی به تعویض ایمپلنت دندانی خود نداشته باشید، تا زمانی که لق نشود، دچار عفونت نشود یا به نحوی آسیب نبیند. برای مراقبت، باید هر شش ماه یک بار برای معاینه منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید و مطمئن شوید که ایمپلنت سالم است و عملکرد طبیعی دارد. -
آیا پیوند استخوان تاثیری در افزایش ماندگاری ایمپلنت دارد؟
برخی از افراد به دلیل نداشتن تراکم استخوان کافی به این نیاز دارند که پیوند استخوان فک انجام دهند. -
طول عمر ایمپلنت کره ای چقدر است؟
ایمپلنت های کره ای از برند های خوب و باکیفیت محسوب می شوند که اگر درمان به دست دندانپزشک متخصص انجام شود و فرد بعد از اتمام درمان، نکات مراقبتی را به خوبی رعایت کند، دوام آن ها همانند دیگر برند های خوب ایمپلنت خواهد بود. -
اثر دندان قروچه بر ماندگاری ایمپلنت دندان چیست؟
این عادت رفتاری نادرست به مرور زمان می توان با اثرات مخربی از جمله تحلیل استخوان فک را برای فرد به همراه داشته باشید. در صورتی که با دندان قروچه مواجه هستید و قصد انجام این درمان را دارید، بهتر است تا از قبل دندانپزشک خود را مطلع نموده تا در صورت لزوم برای شما نایت گارد سفارشی ساخته شود.