چکیده مطلب
آیا شما نیز دندان از دست رفته دارید و به دنبال جایگزینی دائمی برای آن هستید؟ آیا واقعا ایمپلنت دندان دائمی است؟ طول عمر آن چقدر است؟
یکی از دغدغههای افرادی که دندان خود را کشیدهاند و یا بر اثر عوامل دیگری آن را از دست دادهاند، داین است که آیا واقعاً جایگزین دائمی برای آن وجود دارد و اینکه گفته میشود ایمپلنت میتواند دائمی باشد، صحت دارد؟
در این مقاله از دکتر لاله جوادیان قصد داریم تا اطلاعات کامل و مفیدی را در این باره در اختیارتان قرار دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آیا ایمپلنت دندان درمانی دائمی است؟
ایمپلنت دندان در سالهای اخیر پیشرفت چشم گیری داشته، به طوری که در 95% درصد موارد، کاشت آن موفقیت آمیز بوده است. علاوه بر این دقت در انتخاب موادی که برای ساخت آن مورد استفاده قرار میگیرند که در استحکام و همچنین سازگاری آن با بدن انسان نقش بسیار مهمی دارند، باعث شده است که این روش طول عمر بالایی و در حدود 25 سال داشته باشد. به همین دلیل است که گفته میشود، ایمپلنت دندان دائمی میباشد و فرد میتواند برای همیشه از آن به جای دندان از دست رفته خود استفاده کند.
علل بالا بودن طول عمر ایمپلنت دندان
یکی از مزایای ایمپلنت دندان که باعث شده است مورد استقبال افراد بسیار زیادی قرار بگیرد، بالا بودن طول عمر و ماندگاری آن است، به طوری که گفته میشود این روش دائمی میباشد که این عامل به دلیل دارا بودن برخی ویژگیها است. در ادامه به معرفی و توضیح این ویژگیها که در واقع علل دائمی بودن ایمپلنت دندان هستند، میپردازیم:
-
جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک
پایه ایمپلنت در استخوان فک قرار داده شده و با آن جوش میخورد. ایجاد این پیوند باعث میشود که پایه در جایی که در آن قرار داده شده است، محکم شود و امکان لغزیدن و یا جابجا شدن آن بر اثر فشارهایی که به آن وارد میشود، وجود نداشته باشد. به همین دلیل است که این پایه میتواند برای همیشه در محل خود باقی بماند و همانند ریشه دندان عمل کند. -
سازگار بودن جنس پایه ایمپلنت با بدن
پایه ایمپلنت از جنس فلز تیتانیوم که نوعی فلز سازگار با بدن میباشد، ساخته میشود. این ویژگی باعث شده است که افرادی که از این روش برای جایگزینی دندانهای از دست رفته خود استفاده میکنند، به آن واکنش و آلرژی نشان ندهند. -
پوسیده نشدن ایمپلنتهای دندانی
پایه و همچنین تاج ایمپلنت دچار پوسیدگی نمیشوند. جنس پایه ایمپلنت به گونهای است که در برابر خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد. علاوه بر این تاج ایمپلنت از جنس سرامیک که مقاومت و استحکام بسیار خوبی دارد ساخته میشود. باکتریهایی که بر روی دندانها باقی میمانند و در نتیجه فعالیت آنها اسیدهایی تولید میگردد که موجب پوسیدگی دندانها میشود، نمیتواند بر جنس سرامیکی تاج ایمپلنت تاثیری داشته باشد. به همین دلیل است که گفته میشود، ایمپلنت دندان پوسیده نمیشود. -
مقاومت در برابر شکستگی
پایه و تاج ایمپلنت دندان در برابر شکستگی مقاومت بالایی دارند. فلز تیتانیوم پایه در برابر ضربه مقاوم میباشد و دچار شکستگی نمیشود. تاج سرامیکی ایمپلنت نیز دارای استحکام و مقاومت بالایی در برابر شکستگی میباشد. لازم به ذکر است که تاج ایمپلنت نیز همانند دندان طبیعی نیاز به مراقبت دارد و در صورتی که به درستی از آن مراقبت نشود، ممکن است بشکند. این که گفته می شود که ایمپلنت استحکام بالایی دارد، نباید سبب شود که از آن برای باز کردن درب بطریها و یا شکستن پوست آجیل استفاده کرد.
ماندگاری ایمپلنت دندان به چه مواردی بستگی دارد؟
این روش ماندگاری بالایی در حدود 25 سال دارد که عوامل متعددی میتوانند در افزایش و یا کاهش آن نقش داشته باشند. در ادامه این موارد را معرفی کرده و آن ها را توضیح دادهایم:
-
رعایت بهداشت دهان و دندان
مراقبت از ایمپلنت همانند مراقبت از دندانهای طبیعی میباشد. رعایت نکات ساده مربوط به بهداشت دهان و دندان که شامل مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه مناسب میباشد، از مهم ترین و موثر ترین موارد بر ماندگاری و حفظ سلامت ایمپلنت است. عدم انجام این نکات ساده باعث ایجاد بیماریهای دهان و دندان از جمله پوسیدگی دندان و همچنین عفونت لثه میگردد که در صورت پیشرفت این بیماریها، سلامت ایمپلنت به خطر میافتد و درمان با شکست مواجه میشود. بنابراین در صورتی که این روش را برای جایگزین کردن دندان از دست رفته خود را انتخاب کردهاید، باید در مراقبت از ایمپلنت خود دقت کافی داشته باشید. -
وارد نکردن فشارهای اضافی به ایمپلنت
وارد نکردن فشار زیاد به ایمپلنت که میتواند سبب شکسته شدن تاج آن گردد، بسیار مهم است. انجام برخی کارها مانند گاز زدن اشیاء سفت و یا باز کردن درب بطریها با ایمپلنت دندان و همچنین ابتلا به دندان قروچه میتواند موجب شکسته شدن تاج آن شود. پس استحکام بالای ایمپلنتها دلیل نمیشود که از آنها به عنوان ابزاری برای انجام مواردی که ذکر شد، استفاده شود. -
تخصص دندانپزشک
کاشت ایمپلنت باید حتما نزد ایمپلنتوژیست انجام شود. پس هنگامی که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه میکنید، حتما درمورد تخصص دندانپزشک سوال کنید و از این موضوع اطمینان حاصل کنید. ایمپلنتوژیستها آموزشهای لازم را در این زمینه دیدهاند و به راحتی میتوانند میزان رشد استخوان فک، میزان تراکم آن و دارا بودن سایر شرایط دهان و دندان مرتبط و لازم برای استفاده از این روش را تشخیص میدهند.
علاوه بر این نحوه انجام کاشت ایمپلنت و تعیین مدت زمان بین دو مرحله آن نیاز به دانش و تخصص کافی دارد. مراجعه به دندانپزشک عمومی علاوه بر شکست این درمان ممکن است سلامت دهان و دندان را به خطر بیندازد و باعث ایجاد مشکلاتی برای بیمار شود. -
سلامت عمومی بیمار
یکی از فاکتورهای مهم برای استفاده از این روش، داشتن سلامت عمومی کافی میباشد. به همین دلیل ایمپلنتوژیست پیش از تایید انجام این روش برای بیمار سوالاتی را درباره سابقه پزشکی و همچنین داروهایی که مصرف میکند را از او میپرسد و یا انجام آزمایشهایی را تجویز مینماید. بنابراین افرادی که از سلامت عمومی خوبی برخوردارند و یا بیماری کنترل شدهای دارند، میتوانند از این روش استفاده کنند و برای مدت زمان طولانی از این درمان بهره ببرند.
در نهایت، طول عمر ایمپلنت چقدر است؟
طول عمر و ماندگاری ایمپلنت دندان به شرایط بیمار بستگی دارد. رعایت بهداشت دهان و دندان که عدم توجه به آن میتواند فرد را به مشکلاتی از قبیل بیماریهای دندان و لثه دچار کند که در نتیجه آن سلامت ایمپلنت به خطر میافتد و همچنین برخورداری از سلامت عمومی از شرایط بسیار مهمی میباشند که بر ماندگاری این روش تاثیر گذار هستند. ایمپلنت دندان در افراد دارای این شرایط میتواند تا 25 سال نیز دوام داشته باشد.
سوالات متداول
-
ترمیم دندان طبیعی راحت تر است یا تاج ایمپلنت دندان؟
ترمیم تاج دندان آسیب دیده از ترمیم دندان طبیعی آسان تر میباشد. زمانی که تاج ایمپلنت ترک بخورد و یا بشکند، به آسانی میتوان آن را تعویض کرد. -
چه عواملی در کاهش طول عمر ایمپلنت دندان نقش دارند؟
از جمله عواملی که در کاهش طول عمر این درمان نقش دارند، میتوان به عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ابتلا به بیماریهایی مانند پوکی استخوان و دیابت کنترل نشده، عدم مراجعه به دندانپزشک متخصص ایمپلنت و همچنین مراقبت نکردن صحیح از ایمپلنت و وارد کردن فشارهای بیش از حد به آن اشاره کرد.