
ونیر کامپوزیت دندان چیست؟ | مزایا و عوارض | نحوه انجام + فیلم
مطالعه این مطلب 15 دقیقه زمان نیاز دارد
چکیده مطلب
آیا شما هم به دنبال زیباتر و جذابتر کردن دندانهای خود هستید؟ حتما نام کامپوزیت دندان به گوشتان خورده است؟ آیا این روش درمانی و زیبایی دندانپزشکی گزینه مورد نظر شما است؟
این روش زیبایی برای چه افرادی مناسب است و کاربردهای آن چیست؟
کامپوزیت چه تاثیری روی لبخند شما خواهد گذاشت؟ ماندگاری آن چقدر است؟ آیا پرداخت هزینه برای این کار ارزشش را دارد؟
در این مقاله با دکتر جوادیان همراه باشید تا پاسخ تمام سوالات خود را در رابطه با ونیر کامپوزیت دندان به دست آورید.
ونیر کامپوزیت دندان چیست؟

یک نوع ماده ای که برای ترمیم دندانها مورد استفاده قرار میگیرد، کامپوزیت دندان میباشد که در واقع همان ماده ای میباشد که برای پر کردن دندانها استفاده میشود. کامپوزیت، ترکیبی خمیری شکل بوده که به وسیله تابش اشعه فرابنفش که دارای بسامد و طول موجی خاص است، به دست میآید و دندانپزشک میتواند با قرار دادن کامپوزیت روی دندانها به زیبایی و مرتب کردن دندانها بپردازد. متخصص دندانپزشکی زیبایی با فرم دادن و شکل دهی کامپوزیت روی دندانها، بسیاری از عیوب ظاهری دندان را از بین میبرد. هر لایه کامپوزیتی که دندانپزشک روی دندان میگذارد، به کمک نور مخصوصی بر روی دندان محکم میگردد. کامپوزیت نسبت به دیگر روشهایی که برای سفید کردن و زیبا ساختن دندانها مورد استفاده قرار میگیرند، مزیتهای بیشتری از جمله نیاز به زمان کوتاهتر برای درمان و همچنین هزینه ای کمتر دارد. البته باید بدانید که کامپوزیت تنها برای زیبا ساختن دندانها کاربرد نداشته و میتواند مزیتهای بی شمار دیگری داشته باشد که در ادامه مقاله بیشتر به آنها میپردازیم.
تصاویر کامپوزیت دندان در کلینیک دکتر جوادیان
تاثیر کامپوزیت دندان بر چهره

امروزه یکی از مباحثی که مردم توجه زیادی به آن میکنند، زیبایی است. یکی از مواردی که زیبایی صورت و چهره را به نسبت زیادی تحت تاثیر قرار میدهد، زیبایی و مرتب بودن دندانها است. به همین دلیل افراد زیادی برای خدمات متفاوت زیبایی به کلینیکهای تخصصی دندانپزشکی و زیبایی مراجعه میکنند. کامپوزیت با از بین بردن مواردی از جمله تیرگی، لب پر شدن دندانها، فاصله بین دندان و غیره، تاثیر بسزایی در زیبایی چهره دارد.
کاندیدای مناسب کامپوزیت ونیر دندان
تشخیص مناسب بودن کامپوزیت دندان برای شما بر عهده دندانپزشک متخصص میباشد. دندانپزشک به خوبی به ارزیابی و بررسی وضعیت دهان و دندان شما پرداخته تا در صورت عدم وجود بیماریهای لثه، مناسب بودن شما برای کامپوزیت دندان را بیان کند. اگر وضعیت نامرتبی دندانهایتان زیاد باشد، دندانپزشک شما را به متخصص ارتودنسی ارجاع داده تا قبل از کامپوزیت، دندانهایتان در موقعیت صحیحی قرار بگیرند. با این وجود میتوان گفت این روش درمانی و زیبایی برای افراد بسیاری قابل انجام است و برای افراد زیر میتواند پرکاربرد باشد:
- افرادی که دارای فاصله بسیار کمی در بین دندانهای خود هستند.
- افرادی که قصد تغییر رنگ و سفید کردن دندانهای خود را دارند.
- افرادی که به پر کردن دندان نیاز دارند، اما میخواهند از مواد همرنگ دندانهای خود برای اینکار استفاده کنند.
- افرادی که میخواهند اندازه دندانهای خود را یکدست کنند.
- افرادی که قصد دارند تا دندان های لب پر شده، شکسته و یا ترک خورده خود را ترمیم کنند.
مزایای کامپوزیت دندان

کامپوزیت ونیر دندان نسبت به دیگر روشهای دندانپزشکی زیبایی مشابه با خود، مزیتها و فواید بسیاری دارد که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- برای نصب کامپوزیت روی دندانها در برخی مواقع مورد نیاز، بخش ناچیزی از مینای دندان تراشیده شده و در روشهای جدیدتر آن و با توجه به شرایط برخی از بیماران، شاید نیازی به تراشیدن مینای دندان وجود نداشته باشد. در واقع نصب کامپوزیت روی دندانها به آماده سازی خاصی نیاز ندارد.
- این درمان قابلیت برگشت پذیر دارد و بیمار میتواند زمانی که تمایل داشت، برای برداشتن کامپوزیتهای خود اقدام کند.
- اگر از روکشهای سرامیکی استفاده شود، باید سطح دندان به صورت کامل پوشیده شود، اما استفاده از کامپوزیت به این صورت نمیباشد. گاهی اوقات لازم است تا تنها برای پوشش فاصله بین دندانها در قسمت مشخصی از کامپوزیت استفاده کرد.
- به دلیل اینکه مینای دندان در اکثر مواقع تراشیده نمیشود، حساسیتهای ایجاد شده برای دندانها بسیار کمتر است.
- کامپوزیت دندان دارای استحکام بالایی بوده و در صورت مراقبت و نگهداری درست از آن، میتواند ماندگاری و طول عمر بالایی داشته باشد.
- این روش درمانی و زیبایی، هزینه کمتری نسبت به دیگر روشهای مشابه خود دارد.
- استفاده از کامپوزیت دندان محدودیت سنی ندارد و با توجه به سلامت دندانها و نداشتن برخی از عادتهای نادرست مانند دندان قروچه، همه افراد میتوانند از این روش استفاده کنند.
- درمان با کامپوزیت دندان طولانی نبوده و در یک جلسه قابل انجام است. همچنین نصب آن بر روی دندانها به تجهیزات خاصی نیاز ندارد.
- روکشهای کامپوزیتی به راحتی قابلیت تعویض دارند.
- نصب کامپوزیت، کمترین آسیب را به دندانهای مجاور وارد میکند.
مزایای کامپوزیت نسبت به لمینت دندان
کامپوزیت زیبایی دندان در برخی موارد میتواند برتریهایی نسبت به لمینت دندان داشته باشد که در زیر به آنها اشاره شده است:
- کامپوزیت دندان در یک جلسه انجام میشود، اما نصب لمینت دندان به دو الی سه جلسه نیاز دارد.
- نصب کامپوزیت روی دندانها، هیچ نیازی به تراشیده شدن دندان ندارد.
- اگر کامپوزیت شکسته شود، میتوان آن را ترمیم نمود، اما لمینت دندان در صورت شکستگی باید تعویض شود.
هزینه کامپوزیت دندان
عوامل متعددی هزینه کامپوزیت ونیر را تحت تاثیر قرار میدهند. این عوامل همانند جنس و کیفیت مواد موجود در کامپوزیت، بیمه درمانی، تعداد دندانهای مورد نیاز برای درمان، میزان تخصص و مهارت دندانپزشک و موقعیت و شرایط کلینیک دندانپزشکی مورد نظر میباشند. همچنین اقدامات مورد نیاز قبل از شروع کامپوزیت مانند پر کردن دندان، عصب کشی و یا هر درمانی که برای سلامت دندانها لازم است نیز، در هزینه کامپوزیت دندان اثر گذار میباشند. باید این نکته مهم را در نظر داشته باشید که شاید در طول عمر خود تنها یک بار تمایل به داشتن دندانهای کامپوزیت شده داشته باشید، بنابراین باید بهترین متخصص دندانپزشک را برای این کار انتخاب نمایید. زیرا در صورتی که دندانپزشک تبحر کافی در انجام ونیر کامپوزیت نداشته باشد، سلامت دهان و دندان شما به خطر افتاده و برای اصلاح و رفع مشکلات ایجاد شده، باید هزینههای دیگری را متحمل شوید.
طول عمر کامپوزیت دندان

طول عمر کامپوزیت ونیر دندان تا حد زیادی به مراقبت و رعایت نکات لازم بعد از کامپوزیت توسط شما بستگی دارد. پرهیز از مصرف غذاهای سفت و سخت مانند ته دیگ و یا گاز زدن میوههای سفت میتواند به افزایش ماندگاری کامپوزیت کمک کند. با این حال میتوان به طور کلی ادعای ماندگاری بسیار بالایی را برای کامپوزیت دندان دانست، اما نمیتوان آن را دائمی به حساب آورد. رعایت نکاتی مانند رعایت بهداشت دهان و دندان، عدم مصرف دخانیات و غیره میتوانند عمری حدود 7 الی 10 سال را برای کامپوزیت دندان شما ایجاد کنند. بنابراین روشهای زیبایی دندانپزشکی، تنها با مراقبت و نگهداری ماندگاری خوبی خواهد داشت. برخی موارد دیگری که بر طول عمر ونیر دندان تاثیر گذارند، عبارتاند از:
-
انتخاب دندانپزشک متخصص
در قدم اول، انتخاب دندانپزشک متخصص از همه چیز ضروریتر میباشد، زیرا عدم تخصص و مهارت دندانپزشک میتواند با بروز عوارض متعدد سبب شود تا مجددا برای ترمیم به مطب دندانپزشکی مراجعه شود.
-
جنس کامپوزیت
یکی دیگر از موارد مهمی که بر طول عمر و ماندگاری کامپوزیت دندان اثر گذار است، جنس کامپوزیت میباشد که اگر از مواد مرغوب استفاده نشود، کامپوزیت ماندگاری پایینی خواهد داشت.
-
نوع دندان
نوع دندان نیز میتواند بر طول عمر کامپوزیت دندان موثر باشد.
-
روش نصب
روش نصب کامپوزیت روی دندانها، تاثیر بسیار زیادی بر ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان دارد. همچنین قبل از قرار دادن کامپوزیت روی دندان، یکی از اقداماتی که دندانپزشک متخصص به آن توجه دارد، تمیز کردن دندانها میباشد. در این شرایط طول عمر کامپوزیت دندان افزایش خواهد یافت.
سن مناسب کامپوزیت زیبایی دندان

بسیاری از افراد در سنین کودکی تا بزرگسالی تمایل به داشتن دندانهای زیبا دارند. باید اطلاعات بیشتری درباره سن مناسب کامپوزیت دندان به دست آوریم. همانطور که پیشتر بیان شد، کامپوزیت دندان به اصلاح نقصهای ظاهری دندانها میپردازد و معمولا محدودیت سنی برای این امر وجود ندارد، اما دندانپزشکان انجام کامپوزیت دندان را در زیر سن بلوغ (زیر18 سالگی) توصیه نمیکنند. در این سنین رشد استخوان فک ادامه داشته و اگر کاشت کامپوزیت دندان انجام شود، میتواند اثر بدتری روی ظاهر چهره ایجاد کند. البته موارد استثنا در این زمینه وجود دارد که اگر کودکی دچار بیماری ژنتیکی و مادرزادی بود و به کامپوزیت دندان نیاز داشت، دندانپزشک متخصص این اقدام را انجام میدهد، اما در این صورت برای ترمیم کامپوزیت باید هر چند وقت یک بار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه شود.
کامپوزیت دندان در سنین پایین
میتوان گفت که بیشتر کودکان و نوجوانان برای خود دردسرهایی ایجاد میکنند. به طور مثال با دوستان خود دعوا میکنند و دندانشان آسیب میبیند و یا میشکند یا در اثر ضربه در بازی و یا حادثه دچار نقص در زیبایی دندانهای خود میشوند. در هر صورت والدین نمیتوانند به ظاهر نازیبای دندان کودک خود به خصوص اگر دختر باشد، توجه نکنند. بنابراین در هر سنی تمایل دارند تا به ظاهر فرزند خود برسند. البته دندان شکسته و ترک خورده علاوه بر ظاهر دندانها، سلامت دهان و دندان را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین اگر کودکی دچار چنین مشکلاتی شد، در واقع سن مناسب درمان برای او فرا رسیده است. اگر برای رفع و اصلاح مشکل دندانی ایجاد شده، کامپوزیت دندان مد نظر قرار گرفته شد، با احتیاط کامل این کار انجام میگیرد.
کاربرد کامپوزیت دندان
استفاده از ونیر کامپوزیت برای زیبایی دندانها در سراسر جهان به قدری افزایش یافته است که سبب شده تا برای اصلاح و رفع بسیاری از مشکلات دندانی، افراد در ابتدا به کامپوزیت دندان فکر کنند. در ادامه به بررسی کاربردهای کامپوزیت دندان میپردازیم:
- سفید و درخشان کردن دندانها
- ترمیم و اصلاح ترک خوردگیهای دندان
- کارایی برای پر کردن دندانهای جلویی
- بستن فاصله بین دندانها
- اصلاح و ترمیم دندان شکسته شده
- رفع بد فرم بودن و اندازه نبودن دندانها
در صورتی که شما هم با یکی از موارد بالا مواجه هستید، وقت را تلف نکنید و هم اکنون برای مشاوره با بهترین متخصص کامپوزیت دندان، با کلینیک دندانپزشکی دکتر جوادیان تماس بگیرید و جلسهای را برای مشاوره و معاینه دندانهای خود ترتیب دهید. با کمک کامپوزیت دندان میتوانید لبخندی زیبا و دلنشین را به دست آورید.
بهترین متخصص کامپوزیت دندان
برای ونیر کامپوزیت باید حتما به نزد متخصص این کار مراجعه نمایید، زیرا در غیر این صورت عوارض متعددی در حین و یا بعد از درمان برای شما ایجاد میشود. باید مطمئن شوید که دندانپزشک مورد نظر شما، تخصص و تجربه کافی در زمینه دندانپزشکی زیبایی و کامپوزیت دندان را دارد. دندانپزشک متخصص از بهترین تکنیکها و بهترین متریال برای بیماران خود استفاده میکند و با بهترین روشها مانع از بروز بسیاری از معایب درمان میگردد. برای اینکه بهترین متخصص کامپوزیت دندان را بشناسید، باید به موارد زیر توجه داشته باشید:
- داشتن مدرک تخصص خود از دانشگاه معتبر
- همراه داشتن رضایت بیماران قبلی
- استفاده از بهترین متریالها و تکنیکها
- داشتن کادر درمانی با تجربه
- داشتن جدیدترین و به روزترین امکانات
- صبور بودن و مهربانی دندانپزشک
انواع کامپوزیت زیبایی دندان
کامپوزیتها با توجه به تعداد و اندازه ذرات خود، انواع متفاوتی دارند که هر کدام از آنها در موارد خاص خود مورد استفاده قرار میگیرند. در زیر به آنها اشاره میکنیم:
-
کامپوزیت نوع هیبرید
این نوع کامپوزیتها به دلیل داشتن استحکام بالا و ذرات بزرگتر، برای دندانهای خلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
-
کامپوزیت میکروفیلد
این نوع کامپوزیتها با داشتن استحکامی کمتر از نوع قبلی و ذرات ریزتر، برای دندانهای جلویی مورد استفاده قرار میگیرند. کامپوزیتهای میکروفیلد در انتهای کار و بعد از پالیش، سطح براق، صاف و درخشانتری را خواهند داشت. صاف تر بودن سطح کامپوزیت سبب میشود تا نیاز به پالیشهای دوره ای و همچنین رنگ پذیری آن کمتر باشد.
-
کامپوزیت نانوفیلد
کامپوزیتهای نانوفیلد دارای استحکام و زیبایی خوبی هستند و امروزه به راحتی میتوان از آنها استفاده کرد.
-
IPS ونیر
این نوع کامپوزیتها که امروزه کاربرد بیشتری دارند، با داشتن ذرات سرامیکی و استحکام و ثبات رنگ بالا و شباهت ظاهری به لمینت سرامیکی، مورد توجه قرار گرفته اند. کامپوزیتهای IPS، دارای طول عمر بیشتری نسبت به دیگر انواع کامپوزیت دندان میباشند. مزیت دیگر این کامپوزیت، این است که قطعا بدون نیاز به تراشیده شدن انجام میشود.
مراحل کامپوزیت دندان

برای انجام کامپوزیت دندان در ابتدا باید دندانپزشک متخصص و دارای مهارت در این زمینه را پیدا کنید، زیرا انجام کامپوزیت دندان توسط افراد غیر مجرب میتواند معایب زیادی را به همراه داشته باشد. کامپوزیت یک در ادامه شما را با مراحل انجام کامپوزیت دندان آشنا میکنیم:
- دندانپزشک متخصص در ابتدای درمان به بررسی وضعیت دهان و دندان بیمار میپردازد تا در صورت نیاز به درمان بیماریهای لثه و پوسیدگیهای دندانی، ابتدا برای درمان آنها اقدام شود و دندانها از هرگونه جرم و پلاکی پاک شوند.
- در صورتی که دندان بیمار نیاز به آماده سازی کوچکی قبل از نصب کامپوزیتها داشته باشد، این آماده سازی انجام میگیرد.
- رنگ کامپوزیت دندان با مشاوره بین دندانپزشک و بیمار صورت میگیرد. کامپوزیتها در دسته بندیها و رنگهای متفاوتی وجود دارند. درست است که دندانپزشک با بیمار مشورت میکند، اما بهتر است تا رنگ کامپوزیت دندان توسط دندانپزشک انتخاب گردد، زیرا دندانپزشک متخصص برای انتخاب رنگ، تمامی جوانب را در نظر میگیرد.
- در ادامه دندانپزشک به ایزوله کردن و شستن دندانها میپردازد.
- پس از آن، دندانها باید کاملا خشک شوند، زیرا مرطوب بودن دندانها میتواند خللی در روند درمان ایجاد کند.
- سطح دندانها با مواد مخصوصی برای چسبیده شدن کامپوزیتها آماده میشوند.
- در مرحله بعد، دندانپزشک به آرامی و با دقت کامپوزیتها را بر روی دندانها قرار داده و به شکل دادن و فرم دهی آن بر روی دندان میپردازد. تخصص و تجربه دندانپزشک در این مرحله سبب میشود تا زیباترین شکل دندانی مناسب با چهره بیمار ایجاد شود.
- بعد از صیقل دادن و پالیش کردن دندانها، در آخرین مرحله دندانپزشک به شستشوی فیزیولوژیک لثه میپردازد.
انتخاب رنگ کامپوزیت زیبایی دندان

یکی از نگرانیهای افرادی که قصد انجام کامپوزیت دندان را دارند، رنگ آن میباشد. هیچ کسی دوست ندارد تا دندانهای غیر طبیعی به دست بیاورد. کامپوزیت ونیر دارای رنگهای متنوعی میباشد که برای انتخاب آن باید موارد بسیاری مد نظر قرار داده شوند. این طبیعی است که همه به دنبال دندانها سفید هستند، اما رنگ سفید کامپوزیت دندان میتواند خیلی غیر طبیعی به نظر برسد که برای بسیاری از افراد خوشایند نمیباشد. سفید بودن کامپوزیت دندان به چهره برخی از افراد مینشیند و چهره برخی دیگر را نازیبا جلوه میدهد. برای انتخاب رنگ کامپوزیت دندان، دندانپزشک به خوبی به بیمار مشورت میدهد، اما با این حال باید مورد مهمی را در نظر داشته باشید که مدت زمان طولانی را با رنگ انتخابی خود زندگی خواهید کرد.
انواع رنگ کامپوزیت دندان
برای انتخاب رنگ کامپوزیت دندان، دندانپزشک در ابتدا به سراغ راهنمای سایهها میرود که چهار دسته بندی کلی A، B، C و D در آن وجود دارد. این دسته بندیها به ترتیب شامل رنگهای، قهوه ای متمایل به قرمز، قهوه ای متمایل به زرد، خاکستری و در نهایت خاکستری متمایل به قرمز میباشند. این رنگ بندیها دارای درجه روشنی نیز میباشند که از 1 تا 4 تقسیم بندی شده اند. هر دسته بندی، دارای طیفهای متفاوتی بوده که در بازار موجود هستند. دسته بندیهای رنگی کامپوزیت، این امکان را به دندانپزشک میدهد تا بهترین و مناسب ترین انتخاب را برای بیمار داشته باشد. برای این انتخاب، دندانپزشک موارد بسیاری از جمله، رنگ پوست، چشم، مو و سلیقه بیمار را در نظر می گیرد. دندانپزشک متخصص برای اینکه کامپوزیت حالتی طبیعیتر داشته باشد، با استفاده از تکنیک لایه گذاری این کار انجام میدهد. یعنی از رنگهای پایه برای لایه میانی و از رنگهای روشنتر برای لبههای دندان استفاده میکند و همینطور لایههای دندان شکل میگیرند. دندانپزشکی که تخصص و مهارت کافی را در این زمینه داشته باشد، بهترین نتیجه را برای بیمار به ارمغان می آورد.
محبوبترین رنگهای کامپوزیت دندان
در حال حاضر سه طیف رنگی A1، B1 و A3، جز بهترین رنگهای کامپوزیت دندان هستند که افراد مشهور و در واقع سلبریتیها از این طیفها استفاده میکنند. اما جدا از اینها، طیفهای رنگی دیگری که در بازار ارائه شده اند، نیز دارای محبوبیتهای خاص خود میباشند که در ادامه چند مورد از آنها را برای شما بیان میکنیم:
-
سایه رنگ XL (برند Kerr)
شرکت kerr آمریکا که در زمینه ساخت انواع کامپوزیتهای دندان بسیار شهرت یافته است، این طیف رنگی را ارائه داده است. این سایه جزء رنگهای متداول و رایجی است که بسیاری از بیماران آن را انتخاب میکنند. درست است که جز طیفهای سفید نمیباشند، اما دارای ظاهری بسیار طبیعی هستند و مقاومت بسیار خوبی هم دارند. گسترش این طیف رنگی و محبوبیت آن به این دلیل است که به خوبی میتواند با دندانهای طبیعی بیماران منطبق شود.
-
سایه رنگ BW (برند شفو)
این نوع سایه رنگ از برندهای معتبر و خوب ژاپنی میباشد. سفید رنگ کامپوزیت دندان و در واقع همان رنگ لبخند هالیوودی توسط این برند ارائه شده است. سایه رنگ BW دارای درخشندگی بی نظیری میباشد که دارای خصوصیات بسیار خوبی از نظر کیفیت، مقاومت، سازگاری با دهان و چسبندگی مناسب میباشد. این نوع سایه رنگ امروزه در بسیاری از مطبهای دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
نکته مهم در انتخاب رنگ کامپوزیت
برای انتخاب رنگ کامپوزیت دندان باید این نکته را در نظر داشته باشید که شاید یک درجه تغییر در سایه رنگ کاملا مشخص نباشد، اما هنگامی که کامپوزیتها در کنار یکدیگر قرار میگیرند، درجه رنگ تا حدود 2 و یا 3 برابر روشنتر خواهد شد. این بستگی به سلیقه خود فرد دارد. بسیاری از افراد تمایل به انتخاب رنگهایی تا حد 7 الی 9 برابر روشنتر هستند که شاید نظر دیگران مصنوعی بودن دندان آنها باشد.
چه کسانی نمیتوانند دندانهای خود را کامپوزیت کنند؟

به طور معمول افراد زیادی قادر به استفاده از کامپوزیت دندان برای ایجاد طرح لبخندی زیبا برای خود هستند. باید این نکته را بدانید که کاربرد روشهای زیبایی دندانپزشکی برای دندانهای سلامت میباشند. بنابراین کامپوزیت دندان قادر به اصلاح مشکلات زیبایی دندانها مانند کج بودن جزئی دندانها و یا رفع فاصله بین دندانها میباشد و نمیتواند درمان مشکلات عملکردی دهان و دندان را به دنبال داشته باشد. به همین جهت برای اینکه متوجه شوید که آیا میتوانید از کامپوزیت دندان بهره مند شوید، باید با دندانپزشک متخصص مشورت کنید تا با ارزیابی و بررسی دندانهای شما در صورت عدم وجود مشکل اساسی دهان و دندان، دندانپزشک به اعمال کامپوزیت روی دندانها بپردازد. با همه این حرفها وجود برخی از مشکلات سبب میشود تا افراد نتوانند نتیجه مناسبی از درمان کامپوزیت خود بگیرند، بنابراین افراد زیر بهتر است تا در ابتدا مشکلات خود را رفع و سپس برای کامپوزیت کردن دندانهای خود اقدام نمایند:
- افرادی که دچار به هم ریختگی و نامرتبی شدید دندانهای خود میباشند.
- افرادی که عادات رفتاری نادرستی مانند دندان قروچه دارند.
- افرادی که دائما به بیماریهای لثه مبتلا میشوند.
- افرادی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمیکنند.
- افرادی که دچار سایش شدید دندانهای خود میباشند.
- افرادی که دندانهای آنها به شدت برجستگی دارد.
معایب کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان با وجود تمام مزایای خود، مانند هر روش درمانی و زیبایی دیگری میتواند معایبی به دنبال داشته باشد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- در روزهای ابتدایی بعد از نصب کامپوزیت، دندانها دچار حساسیتهای بیشتری میشوند که البته این حساسیتها طبیعی بوده و به مرور زمان از بین میرود.
- به دلیل اینکه در بیشتر مواقع مینای دندان برای نصب کامپوزیت تراشیده نمیشود، احتمال برجستهتر شدن دندانها و داشتن ظاهری کمی مصنوعی بعد از کامپوزیت دندان وجود دارد.
- میزان رنگ پذیری دندانها در این روش بیشتر میباشد، اما با مراقبتهای لازم میتوان از شدت رنگ پذیری در زمان کوتاه جلوگیری کرد.
- پلاکهای دندان به راحتی میتوانند روی کامپوزیت تجمع پیدا کنند که احتمال بروز بیماریهای لثه را افزایش میدهند. این عارضه میتواند به دلیل عدم مهارت و تخصص دندانپزشک بروز کند. اگر دندانپزشک به خوبی کامپوزیتها را روی دندانها قرار ندهد، ممکن است تا بین خط لثه و کامپوزیت فاصله ای ایجاد شده که سبب تجمع باکتریها و پلاکهای دندانی شود.
- با وجود استحکام بالای کامپوزیت، اما در صورت مصرف غذاهای سفت و سخت، احتمال شکستگی کامپوزیت دندان وجود دارد.
- روشهای بسیاری برای براق نمودن کامپوزیت دندان وجود دارند، اما براقیت کامپوزیت به طور کلی کم میباشد.
دلایل درد بعد از نصب ونیر کامپوزیت دندان
بعد از نصب کامپوزیت دندان، شاید برخی از افراد مقداری درد و ناراحتی تجربه کنند که البته این درد به مرور زمان و نهایتا تا حدود دو هفته از بین میرود. اگر درد بعد از کامپوزیت بیش از دو هفته زمان برد، باید برای بررسی علت آن به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. این درد میتواند به دلایل متعددی از جمله فرم دهی نادرست و آسیب دیدن بافت و یا رشتههای عصبی در زمان نصب کامپوزیت به دلیل عدم تخصص داشتن دندانپزشک و یا همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد. گاهی اوقات نیز دندانهای جلویی دچار حساسیتهایی میشوند که در ادامه به دلایل آن اشاره میکنیم:
- قبل از نصب کامپوزیت دندان لازم است تا شرایط دهان و دندان به درستی بررسی شود و در صورت لزوم پاکسازی دندانها انجام شود. به همین دلیل دندانهای زیری نسبت به سرما و گرما، حساسیت زیادی پیدا میکنند. داروهای مسکن میتواند در این چند روز به کاهش درد کمک کنند.
- مواد رزین کامپوزیتی که مرغوب باشند، از بروز حساسیت جلوگیری میکنند، اما در غیر این صورت این مواد میتوانند سبب پیدایش حساسیتهای دندانی گردند.
- بعد از نصب کامپوزیت دندان، باید بیش از قبل به بهداشت دهان و دندان توجه شود، در غیر این صورت احتمال بروز درد و مشکلاتی بعد از نصب کامپوزیت دندان وجود دارد.
چگونه میتوان مانع از بروز معایب بعد از نصب کامپوزیت دندان شد؟
باید به طور صحیح و منظم مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده داشته باشید. مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای رنگی را به حداقل برسانید و بعد از خوردن آنها، دهان خود را به کمک آب بشویید. خمیر دندانهای مخصوصی نیز وجود دارند که با مشورت دندانپزشک خود میتوانید از آنها کمک بگیرید. نوشیدن آب در بین وعدههای غذایی میتواند نقش بسیار موثری را ایفا کند. سپردن درمان به دست دندانپزشک متخصص و همچنین رعایت دستورالعملهای او، میتواند به خوبی در جلوگیری از بروز مشکلات بعد از نصب کامپوزیت دندان موثر باشد.
براکت ارتودنسی یا کامپوزیت دندان

شاید برای بسیاری از افرادی که دارای دندانهای کج و نامرتب و یا دندانهای فاصله دار هستند، این سوال پیش آمده است که برای اصلاح این وضعیت کامپوزیت دندان برایشان بهتر است و یا ارتودنسی؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که استفاده از کامپوزیت دندان به جای ارتودنسی و مزیت هر کدام از این روشها بر دیگری، به شرایط دهان و دندان بیمار بستگی دارد. برای بستن فاصله بین دندانها میتوان از دو روش ارتودنسی دندان و کامپوزیت دندان بهره مند شد. اگر فاصله بین دندان از دو میلیمتر بیشتر بود، بهتر است تا از ارتودنسی برای درمان کمک گرفته شود، اما اگر میزان این فاصله ناچیز بود، کامپوزیت نیز میتواند برای بستن این فاصله کاربرد داشته باشد. در روش کامپوزیت دندان برای بستن فاصله بین دندانی، دندانپزشک دندان را به دو قسمت تقسیم میکند و بخشی از این فاصله را به عرض دندانهای مجاور میافزاید. اما به طور کلی، اگر شرایط ناهنجاریهای دهان و دندان شدید باشد، حتما لازم است تا از ارتودنسی برای اصلاح و درمان مشکلات دندانی و فکی استفاده شود. افرادی که تمایل به استفاده از کامپوزیت دندان دارند، میتوانند بعد از اصلاح موقعیت دهان و دندان خود به کمک ارتودنسی، از کامپوزیت دندان برای زیباتر ساختن دندانهای خود استفاده کنند.
بهترین روش برداشتن کامپوزیت دندان
بعد از مدت زمانی، ممکن است تا به دلایل متعددی قصد تعویض کامپوزیت دندان خود را داشته باشید. نگران این موضوع نباشید، زیرا یک دندانپزشک متخصص و با تجربه، بدون آسیب رساندن به دندانهای طبیعی شما میتواند کامپوزیت را از روی دندان بردارد. برای برداشتن کامپوزیت دندان، روشهای متنوعی وجود دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
-
برداشت کامپوزیت ونیر با ورقههای سمباده
ورقه سمباده دارای سطح ساینده میباشد که به همین جهت میتواند به راحتی کامپوزیت ونیر را از روی دندانها بردارد. این ورقهها کاملا انعطاف پذیر هستند و به سطح تمام دندانها دسترسی دارند. به همین جهت قادر به بیرون آوردن مجدد مینای دندان از زیر ونیر کامپوزیت میباشند. با پیشرفت تکنولوژی، این روش دارای روشهای پیشرفتهتری نیز شده است.
-
برداشت کامپوزیت با دریلهای کاربیدی
این دریلها میتوانند اثر بسیار خوبی در پولیش کردن کامپوزیت، آن هم با سرعت بالا داشته باشند. اگر دندانپزشک دریل را با فشار مناسبی روی دندانها قرار دهد، برداشتن کامپوزیت راحتتر و سریعتر انجام میشود، اما عیبی که دریل کاربیدی دارد، عدم انعطاف پذیری کافی میباشد. به همین جهت، دسترسی کامل گوشههای سخت دندان ندارد. بنابراین روشهای پیشرفتهتری طراحی شده اند.
-
برداشت کامپوزیت دندان با (Air-abrasion)
تکنولوژی ابریژن، سبب میشود تا دندانپزشکان بدون آسیب به مینای دندان و با دقت بسیار فوق العاده، کامپوزیت را از روی دندان بردارند. این تکنولوژی به کنترل جریان هوای حاوی ذرات اکسید آلومینیوم روی دندان میپردازد. این جریان با ایجاد ساییدگی روی دندان، سبب تراشیده شدن لایه کامپوزیت از روی دندان میشوند. این کامپوزیتهای برداشته شده از روی دندان، توسط لایه نازک ساکشن از دهان خارج میگردند. این روش مزیتهایی دارد که در زیر بیان شده است:
- در این روش، هیچ فشار و لرزش و حرارتی ایجاد نمیشود.
- در بیشتر مواقع این روش هیچ نیازی به استفاده از بی حسی موضعی ندارد.
- هیچ آسیبی به دندان طبیعی و بافتهای اطراف دندان با استفاده از این روش وارد نمیشود.
- خطر شکستن و لب پر شدن دندان در این روش بسیار نادر است.
- نحوه انجام آن، بسیار راحت و سریع میباشد.
آیا روش ابریژن معایبی هم دارد؟
هر روشی به نوبه خود میتواند معایبی نیز داشته باشد. معایب این روش نیز عبارتاند از:
- اگر دندان دچار پوسیدگی شده باشد، نمیتوان از این روش استفاده کرد. در این شرایط باید از دریل کاربیدی کمک گرفت. اما اگر پوسیدگی کاملا برداشته شد، میتوان ادامه کار را با استفاده از ابریژن دنبال کرد.
- این روش برای افرادی که به میزان بالا از کامپوزیت استفاده کرده اند، مناسب نیست.
- افرادی که برای بستن فاصله بین دندانی از کامپوزیت استفاده کرده اند، نیز نمیتوانند از ابریژن برای برداشت آن استفاده کنند.
مراقبت کامپوزیت دندان

همانطور که در قسمت طول عمر کامپوزیت دندان مطرح کردیم، روشهای زیبایی دندانپزشکی در صورت مراقبتها و نگهداری مناسب، میتوانند ماندگاری بالایی داشته باشند. در ادامه شما را با نکات مهم و مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت دندان آشنا خواهیم کرد:
- بعد از انجام کامپوزیت دندان، تا چند ساعت از مصرف مواد غذایی سفت و رنگی اجتناب کنید.
- در ارتباط با رژیم غذایی درست و متناسب بعد از درمان، با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- در صورت ایجاد حساسیت شدید دندانی به سرما و گرما بعد از انجام کامپوزیت، نگران نباشید، زیرا این اتفاق طبیعی است و بعد از چند روز این حساسیت از بین میرود.
- نکته مهمی که باید همواره آن را به خاطر داشته باشید، رعایت بهداشت دهان و دندان میباشد. مسواک زدن به صورت اصولی و نخ دندان کشیدن به طور منظم علاوه بر ایجاد سلامت دهان و دندان و جلوگیری از بروز بیماریهای لثه و دندانها، سبب افزایش طول عمر کامپوزیت دندان میشود.
- اگر احساس تورم داشتید، با استفاده از آب نمک به کاهش آن کمک کنید.
- برای از بین بردن باکتریهای موجود در دهان، با مشورت دندانپزشک خود از دهانشویه استفاده داشته باشید.
- سعی کنید تا مصرف نوشیدنیهای رنگی از جمله قهوه و نسکافه را به حداقل برسانید و بعد از نوشیدن آنها حتما دهان خود را با آب بشویید.
رژیم غذایی بعد از کامپوزیت دندان

یکی از مواردی که با رعایت آن میتوانید سبب افزایش ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان خود شوید، رعایت یک رژیم غذایی مناسب و متعادل است. مصرف بی اندازه برخی از غذاها میتواند سبب تغییر رنگ و یا حتی آسیب به کامپوزیت دندانتان شود. نصب کامپوزیت دندان دوره نقاهتی ندارد، اما بهتر است تا چند روز بعد از آن از مصرف نوشیدنیهای بسیار داغ و یا بسیار سرد پرهیز نمایید تا حساسیت دندانتان کاهش پیدا کند. مصرف نوشیدنیهای تیره رنگی مانند چای و قهوه میتواند موجب تغییر رنگ و زرد شدن کامپوزیت شود. همچنین مصرف الکل با تضعیف مینای دندان میتواند موجب افتادن کامپوزیتها از روی دندانها گردد. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که با وجود استحکام بالای کامپوزیتها اما مقاومتی آنها از دندانهای طبیعی کمتر است، بنابراین باید از گاز زدن مواد غذایی سفت و سخت نیز اجتناب کنید. همچنین مصرف آب در بین وعدههای غذایی میتواند نقش بسیار موثری داشته باشد.
سوالات متداول
-
آیا کامپوزیت برای افرادی که دارای لثههای بزرگ و چشم گیری هستند، مناسب است؟
این سوال برای بسیاری از افراد پیش آمده است. افرادی که دارای لثههای بزرگی هستند، معمولا دندانهای کوتاهتری دارند. دندانپزشک برای به دست آمدن بهترین نتیجه درمانی، به طور معمول به این افراد توصیه میکند که در ابتدا لیفت لثه را انجام دهند تا پس از آن با داشتن دندانهایی بلندتر و مناسب تر، نتیجه بهتری از کامپوزیت دندان به دست آورند.
-
استفاده از کامپوزیت ونیر چگونه است؟
دندانپزشک متخصص به منظور استفاده از کامپوزیت، در ابتدا آن را به صورت خمیر در آورده و بر روی قسمتهای مورد نظر دندان، قرار میدهد. در ادامه با تاباندن نور مخصوص بر روی کامپوزیت، سبب محکم شدن آن میگردد. برای نصب کامپوزیت روی دندانها بر خلاف لمینت نیازی به ساخت در لابراتوار دندانسازی نبوده و دندانپزشک مستقیما آن را بر روی دندانهای بیمار شکل میدهد. تخصص و مهارت بالای دندانپزشک در نصب کامپوزیت، در نتیجه بی نظیر کار بسیار موثر است. به همین جهت توصیه میشود تا در انتخاب دندانپزشک متخصص و با تجربه، نهایت دقت را داشته باشید.
-
آیا نصب کامپوزیت دندان درد دارد؟
نصب کامپوزیت روی دندانها هیچ گونه درد و ناراحتی نداشته و نیازی به استفاده از بی حسی در حین درمان ندارد. اما با این حال بروز حساسیت و دردی جزئی تا چند روز بعد از درمان طبیعی بوده و به کمک داروهای مسکن به تدریج از بین میرود. ممکن است در حین جویدن غذا و مصرف نوشیدنی و غذاهای سرد و گرم، سبب بروز این حساسیت و درد شده که به مرور زمان و بعد از چند روز از بین خواهد رفت.
-
دوره ریکاوری کامپوزیت دندان چقدر است؟
بعد از نصب کامپوزیت دندان، زمان خاصی برای ریکاوری نیاز نمیباشد، زیرا نصب آن حتی به بی حسی نیاز ندارد و بیمار میتواند بلافاصله بعد از اتمام کار، از داشتن دندانهای زیبای خود لذت ببرد.
-
آیا کامپوزیت دندان دارای رنگهای متفاوتی میباشد؟
کامپوزیت، تشکیل شده از مواد پلاستیکی هم رنگ دندان میباشد که رنگهای متفاوتی مطابق با رنگ پوست هر بیمار وجود دارد و دندانپزشک برای طبیعی بودن و زیباتر بودن نتیجه درمان، از رنگ کامپوزیتی که با رنگ پوست بیمار هماهنگی دارد، استفاده میکند.
-
آیا روی روکش دندان نیز امکان کامپوزیت دندان وجود دارد؟
در صورتی که روکش دندان در موقعیتی مناسب و سالم قرار داشته باشد، میتوان با کمک ونیر کامپوزیت برای یکسان کردن روکش دندان استفاده کرد. برای اینکار باید از چسبهای مخصوصی استفاده شود که شاید کمی هزینه بیشتری داشته باشد.
-
آیا امکان استفاده از کامپوزیت روی دندان ایمپلنت شده وجود دارد؟
در صورتی که موقعیت ایمپلنت دندان مناسب باشد، این کار شدنی است، در غیر این صورت باید جهت تعویض ایمپلنت اقدام نمود.
-
بهتر است کامپوزیت بعد از جراحی بینی انجام میشود و یا قبل از آن؟
پس از کامپوزیت شدن دندانها، موقعیت لبها تغییر میکند. بنابراین بهتر است تا در ابتدا کامپوزیت را انجام دهید و بعد از آن به دنبال جراحی بینی بروید.
-
آیا میتوانم بعد از مدتی کامپوزیت را از روی دندانم بردارم؟
با توجه به اینکه در اکثر موارد نصب کامپوزیت بر روی دندانها نیازی به تراشیدن مینای دندان ندارد، در این صورت شما قادر به برداشت کامپوزیت از روی دندانهای خود خواهید بود.
-
آیا در دوران بارداری امکان کامپوزیت دندان وجود دارد؟
برای استفاده از روشهای درمانی و زیبایی دندان مانند کامپوزیت، نگرانی در خصوص رسیدن مواد شیمیایی به کودک و آسیب به او میباشد که ماده شیمیایی مضری در کامپوزیت دندان وجود ندارد. در واقع تنها نگرانی در مورد مواد بیهوش کننده است که نصب کامپوزیت به بیهوشی نیاز ندارد. با این حال بهتر است مادر باردار قبل از اقدام به درمان، دندانپزشک خود را در جریان بارداری خود بگذارد.
-
آیا کامپوزیت سبب ایجاد بوی بد در دهان میگردد؟
کامپوزیت مانند دندانهای طبیعی به مراقبت و رسیدگی نیاز دارد. بعد از نصب کامپوزیت، باید دندانهای خود را به درستی مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده نمایید. در این صورت بوی بدی در دهان به دلیل وجود کامپوزیت ایجاد نمیشود. البته نکته حائز اهمیت دیگری که وجود دارد، تخصص و مهارت دندانپزشک شما میباشد. دندانپزشک غیر مجرب میتواند با نصب نادرست کامپوزیت روی دندانها، سبب ایجاد فاصله بین خط لثه و کامپوزیتها شده و باعث بروز مشکلاتی در دهان و همچنین ایجاد بوی بد دهان شود.