
بلیچینگ دندان (سفید کردن دندان) چیست؟ | در مطب و منزل + قیمت 1400
مطالعه این مطلب 10 دقیقه زمان نیاز دارد
چکیده مطلب
آیا شما هم به دنبال روشی عالی برای سفید کردن دندانهای خود هستید؟ از بین روشهای زیبایی دندانپزشکی، نام بلیچینگ دندان را شنیده اید؟ این روش برای چه افرادی مناسب بوده و دندانها را تا چه میزان سفید میکند؟
ماندگاری و طول عمر سفیدی دندانها با این روش چقدر میباشد؟
مراحل انجام این کار چگونه است و در چند جلسه انجام میشود؟ در این مقاله با دکتر جوادیان همراه باشید تا پاسخ تمام سوالات خود را در رابطه با بهترین و موثرترین روش سفید کردن دندان به دست آورید.
بلیچینگ دندان چیست؟

یکی از بهترین و حرفه ایترین درمانها برای سفید کردن دندانها، بلیچینگ دندان میباشد که برای رفع لکههای ایجاد شده روی دندانها و همچنین برطرف کردن بدرنگیهای دندان، مورد استفاده قرار میگیرد. این روش درمانی میتواند از بی خطرترین و کم عارضهترین روش برای سفید کردن دندانها محسوب گردد. دندانپزشک متخصص در ابتدا علت تغییر رنگ دندان را بررسی کرده و با انتخاب بهترین و مناسبترین راهکار برای بیمار، در این روش سعی میکند تا حدود دو الی سه درجه رنگ دندانهای بیمار را تغییر دهد.
تصاویر بلیچینگ دندان در کلینیک دکتر جوادیان
علل تغییر رنگ دندانها
قبل از انجام این روش، باید علل تغییر رنگ دندان به خوبی مورد بررسی قرار بگیرد، زیرا برخی از موارد واکنش بسیار خوبی به بلیچینگ دندان نشان میدهند. با این کار دندانپزشک میتواند میزان و درجه مورد نیاز سفید کردن دندان را به خوبی انتخاب کند. به طور کلی دلایل خارجی که دارای منشا خارجی میباشند و دلایل داخلی که دارای منشا داخل دندانی هستند، سبب تغییر رنگ دندانها میگردند. در ادامه به شرح این موارد میپردازیم:
-
دخانیات
مصرف سیگار و تنباکو میتواند به مرور زمان، تغییر رنگی بسیار عمیق را بر روی دندانها ایجاد کند.
-
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
از دیگر موارد بسیار مهمی که میتواند به راحتی سبب تغییر رنگ دندانها گردد، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میباشد. عدم استفاده صحیح و منظم از مسواک و نخ دندان و همچنین دهانشویه میتواند باعث تجمع جرمها و پلاکهای روی دندانها گردد.
-
مصرف بیش از اندازه مواد غذایی رنگی
مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی مانند چای و قهوه، میتوانند تاثیر زیادی بر تغییر رنگ دندانها داشته باشند. به همین جهت توصیه میشود تا بعد از مصرف این گونه نوشیدنیها حتما دهان خود را با آب بشویید.
-
مصرف برخی از داروهای خاص
بعضی داروها مانند آنتی بیوتیکها و آنتی هیستامینها نیز میتوانند به مرور زمان نقشی در تغییر رنگ دندانها داشته باشند.
-
قرار گیری در معرض فلوراید اضافی
اگر کودک در زمان رویش دندانهای خود در معرض تترا سایکلین و فلوراید بیش از اندازه قرار بگیرد، میتواند عاملی بر تغییر رنگ دندانهای کودک باشد.
-
سایش دندانها
سایش دندانها نیز از موار شایعی است که به مرور زمان به زرد شدن دندانها میانجامد. معمولا بلیچینگ روش موثری برای از بین بردن این نوع زردی دندان نبوده و دندانپزشک با بررسیهای بسیار، روشهای درمانی موثرتر را به بیمار پیشنهاد میکند.
-
یرقان
در دوران کودکی، یرقان میتواند دندانها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
-
ضربه به دندان
یکی دیگر از موارد رایجی که در تغییر رنگ دندان موثر است، ضربه و یک حادثه میباشد. ضربه به دندان میتواند منجر به تغییر رنگ دندان به رنگهای صورتی، زرد و سیاه گردد که هر کدام نشان دهنده نوعی آسیب به دندان هستند. رنگ صورتی نشان میدهد که دندان دچار تحلیل داخلی شده است. رنگ زرد، نشان میدهد که پالپ دندان، آهکی شده است و رنگ سیاه به دلیل نکروز رخ داده که در واقع عصب و پالپ دندان از بین رفته است.
-
برخی از روشهای ترمیمی دندان
جالب است بدانید که برخی از روشهای ترمیمی دندانها مانند استفاده از آمالگام به دلیل اکسید شدن فلزات و در ادامه نفوذ به دندان، میتوانند باعث سیاه شدن دندانها شوند.
-
ژنتیک
بسیاری از تغییر رنگهای داخلی دندان میتواند به دلایل ژنتیکی ایجاد شده باشد. مشکلاتی مانند دنتیتوژنز ایمپرفمتا که ساختار مینای دندان دچار نقص شده و تغییر رنگ دندان رخ میدهد.
کاندیدای مناسب بلیچینگ دندان
بسیاری از افراد میتوانند برای سفید کردن دندانهای خود از بلیچینگ دندان استفاده کنند. البته در این روش نیز مانند هر روش درمانی دیگری مواردی خاص وجود دارند که نمیتوانند این درمان را انجام دهند که در ادامه به آنها نیز اشاره شده است. در بین افراد مناسب برای بلیچینگ دندان، بلیچینگ در مطب برایشان بدون مشکل و مناسب است، زیرا تحت نظارت دندانپزشک متخصص درمان صورت میگیرد. اما در رابطه با بلیچینگ در خانه باید گفت افرادی که به دلایلی از جمله افزایش سن، مصرف دخانیات و مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی دچار تغییر رنگ دندانهای خود میشوند، میتوانند کاندیدای مناسبی برای بلیچینگ در خانه باشند.
مزایای بلیچینگ دندان

در ادامه شما را با مزیتها و فواید بلیچینگ دندان، آشنا میکنیم:
- بلیچینگ، یک روش سریع برای به دست آوردن دندانهایی سفید میباشد و بیمار میتواند از نتیجه درمانی خود لذت ببرد.
- سفید بودن دندانها سبب جوانتر نشان دادن چهره میگردد.
- سفید کردن دندان با از بین بردن تمام لکهها و بد رنگیهای دندان، لبخندی زیبا و دلنشین را برای فرد ایجاد کرده که سبب افزایش اعتماد به نفس او میگردد.
- در موارد بسیاری، این روش میتواند از نیاز به انجام روشهایی گران قیمتتر مانند لمینت دندان جلوگیری کند.
- بلیچینگ دندان روشی با هزینه ای بسیار مناسبتر از دیگر روشهای زیبایی دندان میباشد.
- برای سفید کردن دندانها به روش بلیچینگ، نیازی به تراشیدن دندان وجود ندارد.
مزایای بلیچینگ دندان با لیزر
به طور کلی استفاده از لیزر در بسیاری از خدمات دندانپزشکی وجود داشته و دارای مزیتهای بسیاری میباشد که عبارتاند از:
- در این روش دندانها به میزان بیشتری سفید میشوند.
- بلیچینگ با لیزر به زمان کمتری (حدود 5 دقیقه) نیاز دارد.
- با رعایت مراقبتهای لازم، این روش میتواند ماندگاری بیشتری داشته باشد.
- بلیچینگ با لیزر هیچگونه حساسیتی برای بیمار ایجاد نمیکند.
- در یک جلسه و با کیفیتی بسیار بهتر قابل انجام است.
- سبب تابش نور به صورت یکنواخت به تمام دندانها میگردد.
هزینه بلیچینگ دندان
با وجود اینکه موارد متعددی هزینه بلیچینگ دندان را تحت تاثیر قرار میدهند، اما این روش، هزینهای بسیار مقرون به صرفهتر و کمتر از سایر روشهای زیبایی دندانها دارد. این روش جزئی از روشهای کم هزینه دندانپزشکی میباشد. برای اینکه اطلاعات دقیقتری در رابطه با هزینه بلیچینگ دندان به دست آورید، با کلینیک دندانپزشکی دکتر جوادیان تماس بگیرید.
سن بلیچینگ دندان
معمولا همه سنین قادر به استفاده از بلیچینگ دندان برای سفید کردن دندانهای خود میباشند. اما دندانپزشکان این کار را برای افراد زیر 18 سال توصیه نمیکنند، زیرا عاج و مینای دندان تا این سن، تکمیل نشده و به دلیل وجود فضای باز دندانی، حساسیتهای بیشتری وجود دارد.
ماندگاری و طول عمر بلیچینگ دندان
مصرف بیش از اندازه مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میتوانند تغییر رنگ دندانها را تسریع نمایند. اما اگر بعد از بلیچینگ دندان، مراقبتها و نکات بیان شده توسط دندانپزشک متخصص، به درستی رعایت شود، ممکن است تا ماندگاری بلیچینگ بین 1 تا 3 سال باقی بماند. با این حال در اکثر موارد لازم است تا هر 6 ماه یک بار برای چکاپ دندانها به کلینیک دندانپزشکی مراجعه شود و در صورت لزوم ترمیم بلیچینگ صورت گیرد.
ماندگاری بلیچینگ با لیزر
در صورتی که دندانپزشک متخصص بلیچینگ دندان را انجام دهد و بیمار به نکات مراقبتی به خوبی توجه داشته باشد، بلیچینگ با لیزر میتواند تا حدود 1 سال نیز ماندگاری داشته باشد.
راهکارهای افزایش ماندگاری بلیچینگ دندان
با کمک موارد زیر میتوانید طول عمر و ماندگاری بلیچینگ دندان خود را افزایش دهید:
- مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی را کاهش دهید و بعد از مصرف آنها حتما دهان خود را با آب شست و شو دهید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان از جمله مهمترین عاملی است که میتواند به ماندگاری بیشتر بلیچینگ دندانهای شما کمک کند.
- با انجام بلیچینگهای دوره ای، میتوانید مدت زمان ماندگاری آن را افزایش دهید.
روشهای بلیچنگ دندان
بلیچینگ دندان به طور کلی به دو روش انجام میگیرد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
-
بلیچینگ در مطب یا آفیس بلیچینگ (Office Bleaching)

بلیچینگ در مطب به نوبه خود دارای دو روش میباشد که آنها را بررسی مینماییم:
- اولین روش به این صورت است که دندانپزشک متخصص غلظت بالایی از مواد سفید کننده (25 الی 40 درصد از هیدروژن پراکسید) مخصوص را روی دندانهای بیمار قرار میدهد. نتیجه این روش بسیار سریع ایجاد شده و مورد پسند بیمار واقع میگردد. اما باید این نکته مهم را در نظر داشته باشید که اگر درمان را به دست دندانپزشک غیر مجرب بگذارید و دندانپزشک مهارت و تجربه لازم برای این کار را نداشته باشد، حساسیتهایی برای بافتهای داخلی دهان ایجاد میشود که البته بعد از چند روز از بین میروند. دندانپزشک متخصص، برای جلوگیری از تماس مواد سفید کننده با لثهها، از محافظ لثه استفاده میکند. در ادامه به منظور فعال کردن ژلهای بلیچینگ، با کمک دستگاههایی متنوع، نور و حرارت روی مواد اعمال میشود. باید این را بدانید که نوع دستگاه فعال کننده بر سفیدی دندانها اثری نداشته و ماده بلیچینگ دارای اهمیت است.
- دیگر روشی که در مطب دندانپزشکی برای سفید کردن دندانها مورد استفاده قرار میگیرد، بلیچینگ با لیزر است که محبوبیت بسیاری بین افراد پیدا کرده است. در این روش از لیزر دیود و یا آرگون استفاده شده که هیچ گونه سوزش و التهابی ایجاد نکرده و درمان را بسیار سریعتر پیش میبرند. با وجود اینکه هزینه بلیچینگ با لیزر بیشتر است، اما نتیجه بسیار مورد پسند و رضایت بخشی به همراه دارد.
-
بلیچینگ در خانه با هوم بلیچینگ (Home Bleaching)

روش هوم بلیچینگ تحت نظارت دندانپزشک اما توسط بیمار و در منزل انجام میشود. در ابتدا بیمار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه میکند تا قالبی از دندانهایش تهیه شود. در ادامه دندانپزشک قالب را به لابراتور فرستاده تا قالبی اختصاصی و متناسب با دندانهای بیمار ساخته شود. در این روش غلظت کمتری از مواد سفید کننده (10 الی 20 درصد کارباماید پراکسید و یا 3.5 الی 6.5 درصد پراکسید هیدروژن) استفاده میشود. مدت زمانی که در این روش نیاز است، بیشتر از بلیچینگ در مطب بوده و شاید حدود 1 ماه طول بکشد.
مراحل بلیچینگ دندان
در ابتدا جلسه ای برای مشاوره ترتیب داده میشود که در این جلسه بیمار انتظارات خود را مطرح میکند. دندانپزشک به طور کامل وضعیت دهان و دندان بیمار را مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهد تا در صورت بروز مشکلات دهان و دندانی مانند بیماریهای لثه، مشکلات ریشه دندان و یا پوسیدگیهای دندانی، ابتدا برای درمان آنها اقدام شود. در ادامه بعد از اینکه دندانپزشک شما را کاندیدای مناسبی برای انجام بلیچینگ دندان در نظر گرفت، روش مورد نظر را با مشورت شما انتخاب میکند. در ادامه مراحل بلیچینگ در مطب و بلیچینگ در خانه را به تفکیک بیان میکنیم:
-
مراحل بلیچینگ در مطب دندانپزشکی

در ابتدا دندانپزشک برای اینکه دید خوبی نسبت به درمان داشته باشد و بیمار راحتتر باشد، رترکتور را در دهان بیمار قرار میدهد و رترکتور سبب میشود تا دهان بیمار تا انتهای درمان باز بماند. در ادامه محافظی را روی لثهها قرار داده تا از لثههای بیمار در برابر مواد سفید کننده محافظت نماید. همچنین برای محافظت از چشم بیمار از عینک استفاده میکند. پس از آن، ژل سفید کننده دندان را با غلظت بالا روی دندانها قرار میدهد. این ژل حدود 15 الی 20 دقیقه و بین 3 تا 4 بار باید روی دندانها بماند. با کمک نور مخصوص، ژلها فعال شده و عملکرد سفید کنندگی آنها شروع میشود و در آخر با استفاده از آب بسیار زیاد دندانها شسته شود.
-
مراحل بلیچینگ در منزل

برای این کار ابتدا بیمار به مطب دندانپزشکی مراجعه کرده تا دندانپزشک قالبی از دندانهای بیمار تهیه نماید. سپس قالب را به لابراتوار دندانسازی فرستاده تا تری پلاستیکی اختصاصی و متناسب با دندانهای بیمار ساخته شود. جلسه دوم برای دریافت تری از دندانپزشک میباشد تا بعد از آن، بیمار با نظارت دندانپزشک مراحل درمان خود را آغاز کند. در این جلسه دندانپزشک به طور کامل مراحل و روند درمانی و همچنین تمام توصیههای لازم را برای بیمار شرح میدهد که مراحل به صورت زیر میباشد:
- در ابتدا دندانهای خود را مسواک بزنید و با نخ دندان تمام جرم و مواد غذایی باقی مانده در بین دندانهای خود را بردارید.
- یک قطره ژل سفید کننده را در سمت داخلی تری خود بریزید و آن را پخش کنید. این کار را به کمک نوک سرنگ انجام دهید و دست خود را به مواد سفید کننده نزنید.
- تری را روی دندانهای خود قرار دهید، اما مراقب باشید تا از کنارههای قالب، ژل خارج نشود و مطمئن شوید که قالب به درستی روی دندانهایتان قرار بگیرد.
- اگر مقداری ژل از کنار قالب بیرون زد، به کمک انگشت و یا مسواکی خشک، آن را پاک نمایید. اگر در این مرحله، لثه هایتان سفید شد، نگران آن نباشید، زیرا در انتها با شستن دهان از بین میرود.
- حدود 15 دقیقه قالب را روی دندان های خود نگه دارید. این را بدانید که زیادتر نگه داشتن قالب روی دندانهایتان، تاثیری بر میزان سفید کنندگی دندانها ندارد.
- در نهایت قالب را بردارید و دندانهای خود را با آب و به کمک مسواک بشویید.
- بعد از آن، قالب خود را با آب سر به خوبی شست و شو داده و بگذارید تا خشک شود و در جعبه مخصوص خود قرار دهید.
- اگر دندان خود را پر کردید و در قسمت داخلی قالب خود، مشاهده کردید که قسمتی از آن تیره شده است، نگران نباشید، زیرا این تیرگی به دلیل اکسیداسیون رخ داده است.
- در حین استفاده از ژل سفید کننده، دندانهایتان به سرما حساس میشوند، اما اگر این حساسیت با درد همراه شد و مدت زمان بیشتری طول کشید، به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
ژل بلیچینگ دندان

ژل بلیچینگ، ماده ای ژل مانند بوده که دارای جنسی از پراکسید هیدروژن و یا پر اکسید کاربامید میباشد و بعد از مالیده شدن روی دندانها به کمک حرارت و نور مخصوص، سبب میشود تا فعل و انفعالاتی روی دندانها ایجاد گردد. در واقع عملکرد ژل با استفاده از نور و حرارت فعال گشته و باعث نفوذ این مواد در دندانها میشود. در ادامه رنگدانههای موجود درد دندانها را اکسید کرده و با تجزیه مواد رنگی در نهایت به سفید شدن دندانها کمک میکند.
باید و نبایدهای استفاده از ژل بلیچینگ دندان
- در مدت زمانی که از ژل سفید کننده بلیچینگ استفاده میکنید، باید بهداشت دهان و دندان خود را بسیار جدیتر دنبال کنید.
- در این مدت زمان باید از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی بپرهیزید. همچنین باید استعمال دخانیات را کنار بگذارید.
- مصرف خوراکیهایی که حاوی سیتریک اسید میباشند را کاهش دهید.
- بازه زمانی بین استفاده از دو ژل باید از یک ساعت بیشتر باشد.
- لزومی ندارد تا بیش از 2 بار از ژل در طول روز استفاده نمایید. این کار تاثیری در روند درمان و نتیجه آن ندارد.
- قالب را از ژل پر نکنید و تنها یک قطره استفاده کنید.
- پس از اتمام کار حتما سرنگ و قالب را در جای خشک و در جعبه مخصوص خود قرار دهید.
بهترین متخصص بلیچینگ دندان
انتخاب یک کلینیک دندانپزشکی مجهز که خدمات بلیچینگ دندان را برای شما انجام میدهد، بسیار مهم است، اما انتخاب دندانپزشک متخصصی که قرار است این کار را برای شما انجام دهد، از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است. اگر دندانپزشک دارای تبحر درمان را به دست داشته باشد، حساسیت و مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد و در صورت بروز کوچکترین حساسیتی نیز، دندانپزشک دارای مهارت به خوبی آن را کنترل میکند. بنابراین بخش بسیار مهم و بزرگی از نتیجه درمان به دندانپزشک متخصص بستگی دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید برای مشاوره به مطب دندانپزشکی دکنر جوادیان مراجعه نمایید تا با دریافت پاسخ سوالات خود، بهترین تصمیم را برای بلیچینگ دندان خود بگیرید.
تفاوت بلیچینگ در خانه و بلیچینگ در مطب
هر دوی این روشها تحت نظارت دندانپزشک انجام میگیرند و به خوبی میتوانند اثر خود را داشته باشند، اما تفاوتهایی که بین این دو وجود دارند، عبارتاند از:
-
مدت زمان اثر گذاری
در روش بلیچینگ در مطب، طی 1 و یا نهایتا 2 جلسه، درمان به اتمام رسیده و نتیجه مورد نظر به دست میآید. اما روش بلیچینگ در خانه مدت زمان بیشتری را برای به نتیجه رسیدن نیاز دارد.
-
نوع تجهیزات
تجهیزات و موادی که در روش بلیچینگ در مطب مورد استفاده قرار میگیرند، با مواد و تجهیزات مورد استفاده در بیلچینگ خانگی فرق دارند. در مطب دندانپزشک از مواد با غلظتی بالا استفاده میکند، درحالی که این غلظت برای بلیچینگ در خانه بسیار کمتر است.
-
هزینه
به طور کلی بلیچینگ در مطب هزینه ای بالاتر از بیلچینگ در خانه دارد که البته این افزایش هزینه ارزشش را دارد.
تفاوت بلیچینگ با سایر روشهای مشابه خود
در ادامه شما را با تفاوتهایی که بین این روش باسایر روشهای زیبایی دندانها وجود دارد، آشنا میکنیم:
تفاوت بلیچینگ با لمینت دندان

- بلیچینگ به سفید کردن دندانهای طبیعی فرد میپردازد، در حالی که لمینت پس از تراش بخشی از مینای دندان، روی دندانها قرار داده میشود.
- به کمک بلیچینگ تنها میتوان به حد مشخصی دندانها را سفید کرد، اما انتخاب رنگ در لمینت دندان بسیار متنوعتر است و افراد میتوانند سفیدترین حالت آن که همان طرح لبخند هالیوودی است را انتخاب نمایند.
- بلیچینگ هزینه ای بسیار مقرون به صرفهتر نسبت به لمینت دندان دارد.
تفاوت بیلچینگ با کامپوزیت دندان

- کامپوزیت دندان همانند لمینت میتواند در رفع و اصلاح برخی از مشکلات جزئی دندانها نقش داشته باشد، اما بلیچینگ تنها برای سفید کردن دندانهای طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد.
- هزینه بلیچینگ دندان کمتر از کامپوزیت میباشد.
- با بلیچینگ نمیتوان به میزان زیادی دندانها را روشن نمود، اما رنگهای بسیاری برای کامپوزیت دندان وجود دارند.
تفاوت بلیچینگ با جرم گیری دندان

در رابطه با این دو روش باید گفت که هر دو به روشنتر شدن دندانها کمک میکنند، اما نوع و میزان سفید کردن متفاوتی دارند. البته باید این را گفت که جرم گیری نوعی روش درمانی است که با از بین بردن پلاکها و جرمهای دندانی به سلامت دهان و دندان کمک میکند، اما بلیچینگ تنها به زیبایی دندانها از نظر سفید شدن میپردازد.
چه افرادی کاندیدای مناسبی برای بلیچینگ دندان نمیباشند؟
به طور کلی برخی از افراد کاندیدای مناسبی برای بلیچینگ دندان نمیباشند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- افرادی که دارای بیماریهای لثه و ریشههای دندانی میباشند.
- افرادی که دچار پوسیدگیهای دندانی هستند.
- افرادی که دچار سایش مینای دندان میباشند.
- افرادی که دارای روکشهای متعددی روی دندانهای خود هستند.
- افرادی که دچار بیماریهای قلبی حاد هستند.
- خانمهای باردار نیز بهتر است تا در دوران بارداری از انجام بلیچینگ دندان خودداری کنند.
- افرادی که زیر 18 سال دارند.
عوارض بلیچینگ دندان

به طور کلی بلیچینگ دندان یک روش بسیار ایمن و مطمئن بوده و هیچگونه عوارض خاصی به دنبال ندارد. یکی از معایبی که بلیچینگ دندان دارد، این است که روی روکشها و پروتزهای دندانی اثری ندارد. با این حال ممکن است تا عوارضی در حین و یا بعد از درمان ایجاد شوند که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
عوارض بلیچینگ حین درمان
اگر درمان به دست دندانپزشک دارای مهارت و متخصص انجام گیرد، میتوان گفت که درمان بدون عارضهای سپری خواهد شد و در صورت بروز هر گونه مشکل، دندانپزشک به خوبی قادر به کنترل آن خواهد بود. این عوارض عبارتاند از:
-
حساسیت و سوزش دندانها
زمانی که دندانپزشک مواد سفید کننده را روی دندانها قرار میدهد، مقداری سوزش برای دندانها ایجاد شده که طبیعی میباشد. هر فرد آستانه تحمل درد متفاوتی دارد و تا زمانی که بیمار قادر به تحمل آن باشد، روند کار را ادامه خواهد داد. شما باید با دندانپزشک خود احساس راحتی باشید و اگر آستانه درد پایینی دارید، حتما به اطلاع دندانپزشک خود برسانید.
-
سوزش بافت لثه
مواد سفید کننده دارای پروکساید میباشند که سبب بروز سوزشی در بافت لثه میگردند. البته دندانپزشک متخصص قبل از شروع درمان، محافظی را بر روی لثه ها قرار میدهد تا کمترین تماس با لثه به وجود بیاید.
عوارض بلیچینگ بعد از درمان
عوارض بعد از بلیچینگ دندان عبارتاند از:
-
حساسیت دمایی دندانها
بعد از اتمام روند درمان بلیچینگ، دندانها دچار حساسیتهایی نسبت به سرما و گرما میشوند که البته این یک روال طبیعی بوده و به مرور زمان و بعد از چند روز بر طرف میگردد.
-
درد و ناراحتی دندان
بعد از اتمام روند درمان بلیچینگ، ممکن است تا دردی در دندان ایجاد شود که شدت آن به مرور زمان افزایش مییابد. این درد می تواند به دلایل متعددی ایجاد شده باشد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- از بین رفتن رطوبت و کم آبی دندان در زمان بلیچینگ
- رسیدن مواد سفید کننده به عصب دندان
- قرار گرفتن در معرض نورهای دستگاه های بلیچینگ در زمانهای غیر استاندارد
توجه داشته باشید که در صورت بروز این عوارض باید سریعا به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. اگر امکان مراجعه فوری وجود ندارد، با کلینیک دندانپزشکی مورد نظر خود تماس گرفته و به صورت تلفنی راهنماییهای لازم را تا زمان مراجعه به دست آورید. این نکته نیز حائز اهمیت است که تمامی موارد فوق در موارد نادری رخ میدهند و دندانپزشک متخصص به خوبی می تواند بدون بروز عارضه ای روند درمان را انجام دهد.
چگونه میتوان حساسیتهای دندانی ایجاد شده را درمان کرد؟
برخی از خمیر دندانهای ضد حساسیت وجود دارند که میتوانید با مشورت دندانپزشک خود از آنها استفاده نمایید. بیشتر برندهای معتبر دارای محصولات خاص ضد حساسیت میباشند.
روشهای پیشگیری از عوارض بلیچینگ دندان
به کمک راهکارهای زیر میتوانید از بروز عوارض بلیچینگ دندان جلوگیری نمایید:
-
استفاده از داروهای ضد التهاب
در صورتی که دارای دندانها و لثههای بسیار حساسی میباشید، بهتر است تا قبل از شروع درمان این موضوع را به اطلاع دندانپزشک خود بگذارید و از داروهای ضدالتهاب استفاده نمایید. مصرف این داروها باید توسط دندانپزشک تجویز شده و نحوه مصرف آن به شما آموزش داده شود.
-
استفاده از خمیر دندانهای ضد حساسیت
معمولا دندانپزشک به بیماری که دارای دندانها و لثههای حساسی است، توصیه میکند تا حدود دو هفته قبل از درمان، دندانهای خود را با خمیر دندان ضد حساسیت مسواک کند.
تاریخچه بلیچینگ دندان
تاریخچه سفید کردن دندان در دندانپزشکی، شامل تلاشهای زیادی است که برای دستیابی به یک روش موثر سفیدکننده دندان انجام شده است. بلیچینگ غیر حیاتی دندان در سال 1848 با استفاده از کلرید آهک آغاز شد و در سال 1864، ترومن موثرترین روش را برای سفید سازی دندانهای غیر حیاتی ارائه داد. روشی که از کلر محلول هیدروکلریت کلسیم و اسید استیک استفاده میکرد. مشتق تجاری آن که بعداً به عنوان محلول Labarraque شناخته شد، یک محلول آبی هیپوکلریت سدیم بود. در اواخر قرن نوزدهم، بسیاری از عوامل سفید کننده دیگر نیز با موفقیت بر روی دندانهای غیر حیاتی استفاده شد، از جمله سیانور پتاسیم (Kingsbury ، 1861)، اسید اگزالیک Bogue) ، 1872)، اسید سولفور (کرک، 1889)، کلرید آلومینیوم (هارلان، 1891)، هیپوفسفات سدیم (هارلان، 1891)، پیروزون (اتکینسون، 1892)، دی اکسید هیدروژن (پراکسید هیدروژن یا پری هیدرول) و پراکسید سدیم (کرک، 1893). همه این مواد به عنوان اکسید کننده مستقیم یا غیرمستقیم که بر روی قسمت آلی دندان تأثیر میگذارند، در نظر گرفته شدند، به جز اسید سولفور که عامل کاهنده بود. پس از آن، مشخص شد که موثرترین اکسید کنندههای مستقیم پیروزون، سوپراکسول و دی اکسید سدیم هستند، در حالی که اکسید کننده غیرمستقیم انتخابی مشتق کلر است. در حقیقت، وقتی Superoxol معرفی شد، به دلیل ایمنی بالا، ماده شیمیایی مورد استفاده اکثر دندانپزشکان شد. استفاده از پیروزون در اواخر دهه 1950 و اوایل دهه 1960 برای دندان های غیر حیاتی به طور موثر مورد استفاده قرار گرفت. در اواخر دهه 1970، Nutting شروع به استفاده از Superoxol به جای Pyrozone، برای اهداف ایمنی کرد و بعداً آن را با پربورات سدیم ترکیب کرد تا به یک اثر هم افزایی برسد ،(Nutting، 1976). علاوه بر این، وی استفاده از Amosan، یک مون هیدرات پراکسی بورات سدیم را توصیه کرد، زیرا شناخته شده است که اکسیژن بیشتری از سورب سدیم آزاد میکند. دندانهای حیاتی نیز در اوایل سال 1868 با استفاده از اسید اگزالیک یا پیروزون و بعداً با پراکسید هیدروژن سفید شدند. در سال 1911، استفاده از پراکسید هیدروژن غلیظ با یک وسیله گرم کننده یا یک منبع نور به عنوان یک روش قابل قبول در کلینیکهای دندانپزشکی در نظر گرفته شد. بعلاوه ، در اواخر دهه 1960، هنگامی كه دکتر بیل كلاسمیر، متخصص ارتودنسی، به بیماران خود دستور میداد که از داروهای ضد عفونی كننده خوراكی "بدون نسخه" استفاده كنند، یک روش موفقیت آمیز برای سفیدكاری در خانه ایجاد شد که حاوی 10٪ کاربامید پراکسید است. دکتر کلاسمیر دریافت که این روش درمانی نه تنها باعث بهبود سلامت لثه بلکه باعث سفید شدن دندان ها نیز میشود. پس از آن، پروکسیگل (مخلوطی از 10٪ پراکسید کاربامید، آب، گلیسیرین و کربوپول) به بازار عرضه شد و جایگزین Gly-Oxide برای بیماران ارتودنسی شد، زیرا این امر باعث آزاد شدن کند پروکسید کاربامید می شود. در ادامه، دانشگاه کارولینای شمالی از نظر بالینی اثربخشی بالینی پروکسیگل را تأیید کرد. سپس، هایوود و هیمن در مقاله خود، "سفید کننده حیاتی Nightguard، یک روش سفید سازی در خانه را توصیف کردند که پس از آن، بسیاری از محصولات و تکنیکهای سفید کننده دیگر معرفی شدند. سفید کنندههای بدون نسخه (OTC)، اولین بار در دهه 1990 در ایالات متحده راه اندازی شدند که حاوی غلظت کمتری از پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید بودند و مستقیماً برای استفاده در منزل به مصرف کنندگان فروخته میشدند. سرانجام، روش سفیدكنندههای فعلی معمولاً از غلظتهای مختلف پراكسید هیدروژن، بین 15٪ تا 40٪، با یا بدون نور و در حضور عایق بندی سد لاستیک استفاده میكنند.
مراقبتهای بعد از بلیچینگ دندان

بعد از انجام بلیچینگ دندان لازم است تا برخی نکات و مراقبتهایی که توسط دندانپزشک مطرح میگردد، به خوبی رعایت گردند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- بعد از انجام بلیچینگ، شاید دندان ها تا حدود 3 روز حساسیت داشته باشند. در این دوران داروهای مسکن میتوانند سبب دردهای موقتی شوند. همچنین برخی خمیر دندانهای ضد حساسیت نیز میتوانند مناسب باشند که برای استفاده از آنها باید از دندانپزشک خود مشورت بگیرید.
- در ساعات اولیه بعد از بلیچینگ، لثههای خود را به کمک آب گرم بشویید و ماساژ دهید. با این کار خونرسانی در لثهها ایجاد شده که از بروز التهاب و تورم جلوگیری میکند.
- اگر دچار تحریک لثه شدید، میتواند به دلیل فشار بیش از اندازه قالب روی دندان باشد و یا شاید شما بیش از یک قطره ژل استفاده میکنید. به مقدار مورد استفاده ژل توجه داشته باشید و اگر مشکل از فشار قالب بود، حتما این قضیه را با دندانپزشک خود مطرح کنید.
- اگر حساسیتهای دندانی در منزل سبب آزار شما شد، میتوانید یک روز در میان از آن استفاده داشته باشید.
- از استعمال سیگار و دخانیات و مصرف الکل پرهیز کنید.
- سعی کنید تا حدود یک هفته بعد از بلیچینگ دندان، از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی اجتناب کنید. البته بعد از آن نیز باید مراقب مصرف اینگونه خوراکیها باشید و همواره بعد از استفاده از آنها، دهان خود را با آب شست و شو دهید.
- مصرف مکرر نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه میتوانند سبب کاهش ماندگاری بلیچینگ دندان گردند. پس سعی کنید مصرف آنها را متعادل کرده و بعد از استفاده حتما دهان خود را آب بکشید.
- مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای بسیار سرد و گرم را کاهش دهید.
- از مصرف غذاهای اسیدی پرهیز نمایید.
- تا یک هفته بعد از بلیچینگ، پس از مصرف هر مواد غذایی مسواک بزنید و بعد از آن نیز مسواک زدن را به طور مرتب و روزانه دو بار انجام دهید و از نخ دندان استفاده داشته باشید.
- پس از آن، بعد از هر وعده غذایی دهان خود را با آب بشویید.
- بهتر است تا حدود 1 هفته بعد از انجام بلیچینگ، برای چکاپ به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
رژیم غذایی بعد از بلیچینگ دندان
به طور کلی بعد از انجام بلیچینگ دندان رژیم غذایی خاصی وجود ندارد و بیمار تنها لازم است که به میزان مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگی توجه داشته و بعد از مصرف آنها، دهان خود را با آب بشوید. با این وجود بهتر است تا در 24 ساعت اول یک رژیم غذایی مناسب دنبال شود که عبارت است از:
- مرغ بدون پوست
- ماهی سفید
- برنج سفید
- پاستای سفید
- پنیر
- سیب زمینی پوست کننده و پخته شده
- گل کلم
- سفیده تخم مرغ
- موز
- ماست سفید کم چرب
- شیر بدون چربی
- آب نارگیل
- نان سفید
رژیم غذایی نامناسب بعد از بلیچینگ دندان
بهتر است تا از مصرف مواد غذایی پرهیز کنید:
- نوشیدنی انرژی زا
- چای
- قهوه
- انواع توتها
- اسفناج
- هویج
- سس قرمز
- گوجه
- آب میوه و سبزیجات
- چغندر
- نان گندم
- شکلات
سوالات متداول
-
آیا بلیچینگ دندان روشی ایمن برای سفید کردن دندانها میباشد؟
بله، این روش کاملا ایمن و بی خطر میباشد. مطابق با تمام مطالعات و تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، بلیچینگ دندان، یک روش کاملا مطمئن برای سفید کردن دندانها در دندانپزشکی زیبایی در نظر گرفته شده است.
-
آیا بلیچینگ به مینای دندان آسیب وارد میکند؟
در صورتی که علت تغییر رنگ دندان شما در لایههای عمیق مینای دندان باشد، احتمالا قبل از بلیچینگ درمانی تکمیلی انجام گیرد. اما به طور خود بلیچینگ دندان به نوبه ی خود هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمی کند. گاهی اوقات که تغییر رنگ به لایه های سطحی مینای دندان مربوط است، به کمک برخی از خمیر دندان های ساینده، میزان کمی از مینای دندان تراشیده شده تا رنگ های بد سطحی از بین بروند.
-
بلیچینگ تا چه میزانی به سفید شدن دندانها کمک میکند؟
پس از اینکه دندانپزشک علت تغییر رنگ دندانها را بررسی کرد، در رابطه با انتظارات بیمار درباره سفیدی دندانها با او مشورت خواهد کرد. دندانپزشک میخواهد بداند بیمار دندانهای تا چه حد سفید میخواهد و به طور کلی چه انتظاراتی دارد. اگر فرد بخواهد تا دندانهایش به میزان بسیار زیادی (همانند لبخند هالیوودی) سفید گردد، شاید بلیچینگ نتواند انتظارات او را برآورده کند، زیرا محدوده B1 که در محدوده رنگهای طبیعی قرار دارد، روشنترین رنگی است که میتوان به کمک بلیچینگ دندان به دست آورد.
-
برای افرادی که خواستار سفیدی بیش از اندازه دندانهای خود میباشند، چه جایگزینی برای بلیچینگ وجود دارد؟
در این صورت دندانپزشک روشهای درمانی و زیبایی لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت دندان را به پیشنهاد میدهد.
-
آیا امکان انجام بلیچینگ برای یک دندان و یا یک فک ممکن است؟
بله این کار امکان پذیر است، اما برای یک دندان نتیجه مورد پسند و ماندگاری به همراه ندارد.
-
آیا بلیچینگ دندان درد دارد؟
انجام بلیچینگ دندان چه در مطب و چه در خانه، هیچ گونه درد و ناراحتی برای بیمار به همراه نداشته و تنها میتواند حساسیتهایی کوتاه ایجاد کند که بعد از نهایتا 3 روز رفع میگردد.
-
کدام روش بلیچینگ دندان بهتر است؟
بلیچینگ در مطب توسط دندانپزشک متخصص انجام گرفته و سریعتر صورت میگیرد. همچنین نتیجه سریعتر و مورد پسندتری را به همراه دارد. توصیه میشود تا در ابتدا افراد بلیچینگ در مطب را انجام دهند و اگر لازم بود از بلیچینگ در منزل نیز کمک بگیرند.
-
آیا خمیر دندانهای سفید کننده میتوانند جایگزینی برای بلیچینگ دندان باشند؟
این نوع خمیر دندانها دارای مواد ساینده بالایی هستند که در صورت مصرف مکرر میتوانند به مینای دندان آسیب برسانند، بنابراین به هیچ عنوان جایگزینی مناسب برای روشهای بلیچینگ دندان نمیباشند.
-
آیا لاک سفید کننده دندان میتواند اثر خوبی مانند بلیچینگ داشته باشد؟
لاک سفید کننده و دیگر سفید کنندههایی که در داروخانهها موجود هستند، دارای درصد بسیار پایینی از پراکسید هیدروژن میباشد که به همین دلیل با سرعت بسیار کمی سبب سفید کردن دندانها میشوند. همچنین نکته مهمی که در استفاده از این نوع سفید کنندهها وجود دارد، این است که افراد بدون محافظ از این مواد استفاده میکنند. بدین ترتیب کنترلی روی آنها وجود ندارد و در نهایت میتوانند باعث ایجاد صدماتی در بدن شوند. این مواد معمولا دارای ساخارین بوده که برای دندانها مضر نمیباشند، اما سرطان زا هستند که بعد اثبات آن، استفاده از این نوع سفید کنندهها برای دندان در آمریکا ممنوع شده است.
-
آیا این امکان وجود دارد تا بعد از 1 ماه درمان هوم بلیچینگ، نتیجه ای به دست نیاید؟
خیر، به طور معمول بین 50 الی 70 درصد، بعد از 1 ماه درمان نتیجه میدهد.
-
آیا بلیچینگ در بارداری خطرناک است؟
بلیچینگ دندان به نوبه خود خطری ندارد، اما به دلیل استفاده از مواد شیمیایی توصیه میشود تا خانمهای باردار دندانهای خود را بلیچینگ نکنند و این درمان را قبل و یا بعد از دوران بارداری خود انجام دهند.
-
آیا نور دستگاه بلیچینگ عوارض و ضرری دارد؟
به طور کلی هر نوع نوری که به صورت مستقیم به چشم تابیده شود، میتواند دارای خطراتی باشد. اما نور مورد استفاده در دستگاه بلیچینگ دندان، دارای هالوژنهای بی خطر و متمرکز بوده، اما با این وجود با استفاده از عینکهای مخصوص، از بروز هرگونه مشکل و آسیبی در حین درمان جلوگیری خواهد شد.
-
آیا قبل از بلیچینگ دندان باید جرم گیری دندان انجام شود؟
به طور کلی جرم گیری دندان یکی از اقداماتی است که دندانپزشک در صورت لزوم قبل از بلیچینگ برای بیمار انجام داده و حدود یک هفته بعد از آن بیمار میتواند برای بلیچینگ دندان اقدام کند.
-
آیا برای بلیچینگ دندان در مطب نیاز به بی حسی وجود دارد؟
با وجود اینکه شاید سوزش کمی برای دندانها در حین درمان ایجاد میشود، اما عدم استفاده از بی حسی دارای ریسک کمتری میباشد. زیرا در صورتی که دندان بیمار در حین درمان دچار حساسیت شدید شود، دندانپزشک باید فورا درمان را متوقف نماید. همچنین اگر درد در حین روند درمانی ایجاد شود، به این معنی است که بافتهای دهانی به مواد سفید کننده آغشته شده اند. بنابراین اگر از بیحسی استفاده شود، دندانپزشک متوجه مشکلات حین درمان نخواهد شد.